Puteri sporite pentru Erdogan dupa victoria in alegeri – Turcia trece la un sistem prezidential executiv. Decretul a fost emis

Turcia a emis miercuri un decret privind transferul de puteri catre presedinte, in conformitate cu masura de trecere a tarii catre un sistem prezident

Mii de femei au protestat la Cairo fata de agresiunile fortelor armate
Un avion al Air Canada a iesit de pe pista la aterizare: Cel putin 23 de persoane au fost ranite

Turcia a emis miercuri un decret privind transferul de puteri catre presedinte, in conformitate cu masura de trecere a tarii catre un sistem prezidential executiv, ca urmare a alegerilor prezidentiale si parlamentare care au avut loc luna trecuta, relateaza agentia Reuters, scrie agerpres.ro.

Decretul, aparut in Monitorul Oficial al tarii, aduce schimbari in legi ce dateaza din perioada 1924-2017, modificand referirile la premier si la cabinetul de ministri, la presedinte si la biroul prezidential.

La referendumul de anul trecut, turcii au votat, cu o majoritate fragila, trecerea la o presedintie executiva. Schimbarea politica este introdusa ca urmare a victoriei presedintelui Recep Tayyip Erdogan la alegerile din 24 iunie.

Biroul premierului va fi desfiintat si Erdogan va putea sa formeze si sa reglementeze functionarea ministerelor, si sa demita functionari civili, fara vreo aprobare din partea parlamentului.

Guvernul a emis decrete, ocolind parlamentul, de la introducerea starii de urgenta dupa tentativa esuata de puci din iulie 2016. Erdogan a promis ridicarea starii de urgenta dupa alegeri.

Modificarile prevazute de cel mai recent decret vor intra in vigoare cand Erdogan va depune juramantul, care se asteapta sa aiba loc in parlament pe 8 sau 9 iulie.

COMENTARII

DISQUS: 0