Profetul crizei: Nu cred ca Romania va adera la zona euro in 2015

Profetul crizei: Nu cred ca Romania va adera la zona euro in 2015

Potrivit lui Nouriel Roubini, daca aderarea se va produce in 2015, presiunea asupra politicienilor pentru a continua reformele si a adopta masuri de austeritate va fi accelerata.

Sute de calatori, evacuati dintr-un tren in Franta, din cauza unui colet suspect
Papa Francisc: Genocidul impotriva crestinilor din Orientul Mijlocui trebuie sa inceteze

Analistul economic Nouriel Roubini a declarat joi ca, in opinia lui, Romania nu va adera la zona euro in 2015, ci trebuie sa mai astepte un an sau doi pentru a asigura un cadru financiar si economic sanatos si a nu repeta cazul Greciei. "Nu cred ca Romania va putea adera la zona euro in 2015 pentru ca nu cred sunteti pregatiti si cred ca este bine sa asteptati un an sau doi pentru a fi gata. Trebuie sa asigurati un cadru economic si financiar sanatos. Daca nu este sanatos si veti intra in zona euro, asa cum s-a intamplat in cazul Greciei, veti avea necazuri, iar daca nu sunteti pregatiti, lucrurile se vor inrautati. Este drept ca daca aderati aveti parte de niste beneficii. Nu faceti cum a facut Grecia, asteptati un an sau doi pana cand sunteti in forma de care este nevoie. Masurile luate in vederea adoptarii euro sunt oricum bine venite", considera analistul economic. Potrivit acestuia, daca aderarea se va produce in 2015, presiunea asupra politicienilor pentru a continua reformele si a adopta masuri de austeritate va fi accelerata. "Este mai bine ca lucrurile sa fie parcurse cu pasi mici, dar siguri. Faceti acest lucru (n.r. aderarea la zona euro) cand sunteti pregatiti. Nu va pripiti. Nu conteaza daca sunteti afara (din zona euro, n.r.) sau inauntru, pentru ca succesul depinde de pasii pe care ii veti face", a precizat Roubini.

Analistul economic a adaugat ca exista tari europene care nu s-au alaturat zonei euro si care s-au descurcat, la fel cum exista exemple de tari care au aderat si au avut probleme.

Presedintele Traian Basescu a afirmat, la inceputul lunii mai, in cadrul unei intrevederi cu reprezentantii FMI, CE si Bancii Mondiale, ca insista pentru pastrarea obiectivului de aderare la zona euro in 2015, care ar reprezenta un "stimulent", dar ca urmeaza sa se stabileasca in 2014 daca obiectivul este fezabil. La randul sau, premierul Emil Boc declara, la sfarsitul lunii aprilie, ca Romania isi mentine obiectivul de aderare in 2015 la moneda euro si anunta infiintarea unui comitet interministerial care sa monitorizeze indeplinirea conditiilor pentru trecerea la moneda europeana.

COMENTARII

DISQUS: