Premierul grec face primul pas inapoi

Premierul grec face primul pas inapoi

Grecia a prezentat creditorilor sai lista cu reforme, pentru aprobarea extinderii imprumutului cu patru luni.

Un balon cu aer cald s-a prabusit in Slovenia: 2 morti si 18 raniti
SOCUL ambasadorului britanic: E extraordinar ca in Parlamentul Romaniei sunt infractori condamnati

Analistii economici au explicat ca un esec al acordului ar readuce in actualitate temerile legate de iesirea Greciei din Zona euro.

Prelungirea cu patru luni a acordului este vazuta ca un esec major al premierului Alexis Tsipras, care a venit la putere promitand cresterea salariilor si pensiilor si reangajarea functionarilor publici concediati. Tsipras a declarat, sambata, intr-un mesaj televizat, ca guvernul a „castigat o batalie, nu razboiul” si a vorbit despre un „succes important al negocierilor”, dar a avertizat ca „mai este un drum lung si dificil de parcurs”.

Ministrul grec Nikos Pappas a spus ca lista include masuri contra evaziunii fiscale si pentru eficientizarea serviciilor publice.

Ziarul german Bild a relatat ca Grecia promite sa recupereze 7,3 miliarde de euro prin masuri de combatere a evaziunii fiscale. Grecii vor incerca sa stranga 2,5 miliarde de euro din taxe pentru bogati, 2,5 miliarde de euro din impozite restante ale persoanelor fizice si juridice si 2,3 miliarde din combaterea traficului de tigari si petrol.

Nu exista plan B

Daca sunt de acord creditorii externi (UE, BCE, FMI) cu masurile propuse, problema va fi discutata de ministrii de Finante din zona euro, intr-o teleconferinta, in cursul zilei de azi.

Comisia Europeana vrea ca Grecia sa ramana in zona euro si nu are un plan B pentru posibila iesire din uniunea monetara, a explicat, ieri, comisarul european pentru Economie, Pierre Moscovici.

COMENTARII

DISQUS: