Premiera istorica in Irlanda. Printul Charles s-a intalnit cu liderul Sinn Fein

Premiera istorica in Irlanda. Printul Charles s-a intalnit cu liderul Sinn Fein

Printul Charles s-a intalnit, marti dupa-amiaza, cu liderul Sinn Fein, Gerry Adams, o premiera istorica, in cadrul unei vizite a mostenitorului coroanei britanice in Irlanda, relateaza Agerpres.

Un supravietuitor de la Charlie Hebdo:„ NU mai fac CARICATURI cu Mahomed!”
Criza financiara a dus la cresterea sinuciderilor in Europa, inclusiv in Romania

Intalnirea, care a avut loc la Universitatea din Galway (nord-vest), marcheaza o noua etapa in cadrul aplicarii acordului de pace ce a pus capat in 1998 deceniilor de conflict in Irlanda de Nord.

In 2012, Regina Elisabeta a II-a i-a intins mana in semn de reconciliere lui Martin McGuiness, fost comandant al IRA si vicepresedinte al Irlandei de Nord la Belfast, un gest considerat ca fiind istoric.

Cu intrevederea ce a avut loc la Galway, marti, este pentru prima data cand un membru al Sinn Fein se intalneste cu un membru al familiei regale in Irlanda, unde printul Charles efectueaza o vizita de doua zile inainte de a se deplasa in Irlanda de Nord incepand de joi.

Printul Charles va efectua o vizita miercuri, intr-un gest de 'pace si reconciliere', la Mullaghmore, pe coasta de vest a Irlandei, unde unchiul sau, lordul Louis Mountbatten, a fost ucis in 1979 in explozia unei bombe a IRA.

Va fi de asemenea pentru prima data cand un membru al familiei regale se va deplasa in acest loc de la atentatul in care si-au pierdut viata si un nepot al lordului, dar si un adolescent irlandez.

Sinn Fein, care militeaza ca Irlanda de Nord sa se separe de Marea Britanie si sa se alature unei Irlande unificate, a anuntat ca Gerry Adams si vicepremierul Irlandei de Nord, Martin McGuinness, au acceptat sa se intalneasca cu Printul Charles.

In trecut, Gerry Adams a exprimat 'regrete' fata de atentatul din 1979. Sinn-Fein militeaza acum in favoarea reunificarii Irlandei pe cai democratice, conform AFP.

COMENTARII

DISQUS: