Polonezii sunt asteptati la urne pentru a-si alege presedintele

Polonezii sunt asteptati la urne pentru a-si alege presedintele

Alegatorii polonezi sunt asteptati duminica la urne, in cel de-al doilea tur al scrutinului prezidential, pentru a-l alege pe noul presedinte. Acestia trebuie sa aleaga intre actualul sef al statului Bronislaw Komorowski si contracandidatul sau conservator Andrzej Duda, relateaza BBC News.

Disidentul cubanez Guillermo Farinas a fost arestat
Ambasadorul SUA Hans Klemm vorbeste la Universitatea din Suceava despre aniversarea lui Martin Luther King Jr.

Primul tur de scrutin, desfasurat la 10 mai, a fost castigat in mod surprinzator de Andrzej Duda (34,7%), desi Komorowski (33,7%) era considerat favorit.

Komorowski, in varsta de 62 de ani, a devenit presedintele Poloniei in urma cu cinci ani, dupa ce predecesorul sau, Lech Kaczynski, a murit intr-un accident aviatic.

Bronislaw Komorowski afirma ca el este candidatul stabil care poate conduce Polonia in siguranta intr-o perioada dificila, pe fondul conflictului din Ucraina. Un sustinator ferm al Uniunii Europene, el este intr-o anumita masura mai progresiv in ceea ce priveste problemele sociale decat contracandidatul sau, Andrzej Duda, care se opune avorturilor, fertilizarii in vitro si casatoriilor intre persoane de acelasi sex.

Duda este un eurosceptic moderat care favorizeaza sprijinul statului pentru persoanele aflate in situatie dificila. El se bazeaza pe milioanele de polonezi care afirma ca nu simt beneficiile celor 25 de ani de crestere economica aproape neintrerupta din Polonia.

Andrzej Duda, in varsta de 43 de ani, face parte din partidul Dreptate si Justitie (PiS), condus de Jaroslaw Kaczynski, fratele geaman al fostului presedinte. El a primit cel mai mare sprijin in regiunile mai conservatoare din estul tarii, in apropiere de granita cu Ucraina si Belarus.

Presedintele Poloniei are puteri limitate, dar este comandantul suprem al fortelor armate si poate respinge noile legi.

COMENTARII

DISQUS: