PLANUL SECRET pentru IMBLANZIREA lui Putin

PLANUL SECRET pentru IMBLANZIREA lui Putin

Initiativa de pace franco-germana, sustinuta de Washington si Bruxelles, pare a fi ultima sansa data pacii, dupa zece luni de conflict in Ucraina, in care au murit 5300 de oameni.

Schroeder le-a explicat lui Iliescu si Nastase cum sta treaba cu Turcia si UE
Maroc reduce emisiile de carbon in atmosfera prin tehnologi de ultima ora. O ferma de panouri solare care capteaza energia a fost ridicata in desert

Angela Merkel si François Hollande erau asteptati vineri la Kremlin in ceea ce pare a fi o ultima incercare de a-l convinge pe Vladimir Putin sa accepte un nou plan de pace, pe fondul intensificarii luptelor din Ucraina.

Inainte de a pleca spre Moscova, cei doi i-au expus presedintelui ucrainean Petro Porosenko planul pe care, spre surpriza tuturor, Hollande l-a anuntat joi intr-o conferinta de presa la Paris.

Joi seara tarziu, dupa mai multe ore de negocieri in trei, Porosenko a declarat ca initiativa „lasa sperante pentru o incetare a focului”, in conditiile in care sute de persoane, printre care multi civili, au murit de la inceputul anului in Ucraina.

Liderul ucrainean a declarat ca toate partile trebuie sa respecte acordurile de pace din septembrie la Minsk, singurele documente semnate pana acum de partea ucraineana si de rebelii pro-rusi, care in ultimele saptamani au repurtat importante victorii militare.

Propunerile lui Merkel si Hollande ar fi, de fapt, raspunsuri la sugestiile pe care Putin le-ar fi facut celor doi acum cateva zile, informeaza surse diplomatice.

Aceasta „noua propunere de reglementare a conflictului” ar garanta „integritatea teritoriala a Ucrainei”, a asigurat liderul francez, prevenind partea rusa ca timpul este scurt si ca „optiunea diplomatiei nu poate fi prelungita la infinit”.

Potrivit unor informatii publicate joi seara de cotidianul german Süddeutsche Zeitung, dar dezmintite de guvernul de la Berlin, planul ar prevedea „incetarea imediata a focului” in schimbul unei „autonomii mai mari acordate separatistilor, pe un teritoriu mai vast decat cel avut in vedere pana acum”.

Totusi, nu este clar ce ar putea insemna „integritate teritoriala” si care este locul Crimeii in acest concept.

COMENTARII

DISQUS: