Phenianul renunta la orice negocieri cu Seulul

Anuntul Coreeei de Nord intervine la cateva zile dupa vizita efectuata de liderul nord-coreean Kim Jong-Il in China, singurul aliat important al Phenianului. Republica Populara Democrata Coreea /RPDC, Coreea de Nord/ a anuntat luni ca renunta la orice negocieri cu Republica Coreea /Coreea de Sud/ si

ONU: Numarul mortilor in conflictul din Ucraina s-a dublat in 15 zile, ajungand la 2.086
Parada grandioasa de Ziua Victoriei, la Moscova

suspenda legaturile de comunicatii militare cu tara vecina, din cauza "razboiului psihologic" lansat de Seul impotriva Phenianului, mentioneaza un comunicat oficial difuzat de KCNA, informeaza Agerpres. RPDC va "replica oricand prin actiuni fizice fara avertisment asupra oricarui obiectiv, pentru a pune capat acestui razboi psihologic" al Coreii de Sud, indica documentul citat. Totodata, Phenianul anunta suspendarea legaturilor de comunicatii militare intre cele doua tari si inchiderea biroului de contact de la complexul turistic intercoreean Muntele Kumgang /RPDC/. "Armata si poporul /RPDC/ nu doresc sa discute cu tradatorul Lee Myung-bak /presedintele sud-coreean/ si cu clanul acestuia", conform aceleiasi surse, preluata de EFE. Acest anunt intervine la cateva zile dupa vizita efectuata de liderul nord-coreean Kim Jong-Il in China, singurul aliat important al Phenianului. O delegatie americana a efectuat o vizita in RPDC, pentru a evalua situatia alimentara in tara asiatica. Duminca, Yonhap a indicat ca o misiune a Uniunii Europene se va deplasa in acelasi scop, la Phenian. De cateva saptamani, RPDC cere cu insistenta ajutor alimentar strain, explicand ca inundatiile de vara trecuta si iarna grea care a urmat au distrus recoltele si culturile de cereale. La randul sau, Coreea de Sud a reafirmat ca nu va relua ajutorul alimentar acordat RPDC si negocierile cu Phenianul, pana cand acesta nu-si va cere scuze pentru bombardarea unei insule sud-coreene, in noiembrie 2010.

Negocierile in format de sase privind denuclearizarea RPDC /cele doua Corei, China, Japonia, Rusia, SUA/ au fost suspendate la sfarsitul anului 2008, ca urmare a retragerii unilaterale a Phenianului de la tratative, reaminteste EFE.

COMENTARII

DISQUS: