Pensionarii GRECI castiga mai MULT decat pensionarii GERMANI

Pensionarii GRECI castiga mai MULT decat pensionarii GERMANI

Cotidienele germane Die Welt si Handelsblatt au reusit sa intre in posesia unor date confidentiale ale FMI, care nu sunt de natura sa sporeasca simpatia dintre Grecia si Germania.

Un avion cu 163 de oameni la bord s-a prabusit si s-a rupt in doua, dar nimeni n-a murit
Obama, luat in deradere de al-Zawahiri

In Grecia, un pensionar care a cotizat 45 de ani fara intrerupere va primi o pensie reprezentand 80% din salariul mediu, adica aproximativ 1.100 de euro pe luna. In aceleasi conditii, un pensionar german nu primeste decat 48%, adica 1.280 de euro, daca a fost angajat in landurile din Vest, si 1.180 de euro in Est.

„Potrivit acestor cifre, un pensionar grec primeste mai putini bani decat unul german, insa, raportat la salariul trecut, aceasta reprezinta mult mai mult”, scrie Die Welt.

Dar analiza, dusa mai departe, conduce la rezultate si mai uimitoare:

    „Pensia standard nu arata totusi cat castiga un pensionar in realitate. Pentru aceasta, trebuie sa vedem pensia medie. In Grecia, ea reprezinta 63% din salariul mediu, adica 958, 77 de euro, cum arata cifrele fostului guvern. In Germania, dimpotriva, pensia medie este inferioara: la sfarsitul lui 2013, ea se ridica la 734 de eur in Vest si la 896 de euro in Est.”

O discrepanta cu atat mai mare cu cat salariatii greci ies la pensie in medie la varsta de 62 de ani, adica sase ani mai tarziu decat omologii lor germani.

COMENTARII

DISQUS: