Pakistanul, acuzat ca ar fi facut joc-dublu in cazul bin Laden

Pakistanul, acuzat ca ar fi facut joc-dublu in cazul bin Laden

Un observator occidental, care califica uciderea lui bin Laden drept operatiunea secolului, in resedinta fiind gasite si un numar impresionant de documente, considera ca, daca liderul talibalor era in Abbottabad, asata presupunea "Un anumit tupeu... sau o excelenta protectie".

Fetele din Iran ar trebuie sa se marite la 16 ani, spune Ahmadinejad
Partidul lui Putin, pe primul loc la alegerile regionale din Rusia

Departe de zonele tribale unde se presupunea ca s-ar ascunde, bin Laden traia chiar sub nasul autoritatilor pakistaneze, la Abbottabad, la doar 50 de kilometri de capitala, si la 700 de metri de Academia militara. Situatia este jenanta pentru Pakistan, care a refuzat in reptate randuri sa accepte ca cel mai cautat terorist din lume s-ar putea adaposti intre frontierele sale. Potrivit Le Figaro, aceasta atitudine a intarit neincrederea Statelor Unite in "aliatul sau de circumstanta" in razboiul impotriva terorismului. Statele Unite au suprins Pakistanul  mintind, in flagrant delict, mai noteaza publicatia franceza. Seful serviciilor secrete pakistaneze a admis ca "e un pic ciudat" faptul ca bin Laden a stat sub nasul autoritatilor la Abbotatabad, unde "pe langa militari, mai este si politie si sunt mai multe agentii de informatii". Un observator occidental, care califica uciderea lui bin Laden drept operatiunea secolului, in resedinta fiind gasite si un numar impresionant de documente, considera ca, daca liderul talibalor era in Abbottabad, asata presupunea "Un anumit tupeu… sau o excelenta protectie". Abbottabad este o mica statiune la poalele muntilor Himalaya, dar este si un oras-garnizoana. In orasul in care se afla si Academia militara din Pakistan  isi au resedinta multi militari retrasi. Aici, cu doar doua saptamani in urma, seful armatei pakistaneze spunea intr-un discurs ca fusesera distrusi rinichii teroristilor. Discursul a fost considerat drept unul indraznet, dat fiind ca Abbottabad a devenenit de cativa ani o placa turnanta pentru terorismul mondial. In oras s-au retras multi refugiati din valea Swat sau din zonele tribale, inclusiv militanti islamisti, mai ales dupa ofensiva impotriva talibanilor din 2009. Tot la Abbottabad a fost capturat in luna februarie Omar Patek, un indonezian membru al al-Qaida, acuzat ca ar fi participat la un atentat intr-o discoteca din Bali in anul 2000, soldat cu 200 de morti.

Plasat intre Casmir la est si Afganistan la vest, Abbottabad este locul ideal de intalnire pentru toate miscarile "nebuloase teroriste" constituite in Pakistan in ultimii zece ani. In oras sunt jihadisti anti-indieni cu baza la Penjab si antrenati in Casmirul pakistanez,  talibanii din ramura pakistaneza a TTP si al-Qaida. Dupa uciderea lui bin Laden la Abbotabbad, India a reactionat ferm, spunand ca acesta este dovada ca Pakistanul adaposteste teroristi. In Pakistan, reactiile operatiunii "solitare" a americanilor sunt vagi. Jenate, serviciile secrete pakistaneze au afirmat mai intai ca au participat la operatiune, contribuind "cu informatii eficace". Ministerul Afacerilor Externe a remis in comunicat prin care spunea ca "Operatiunea a fost condusa de catre Statele Unite in virtutea politicii anuntate, potrivit careia bin Laen va fi capturat de catre fortele americane, oriunde s-ar afla in lume". Le Point scrie chiar ca Pakistanul insista ca a colaborat cu SUA. "Desi evenimentele de duminica nu au fost rodul unei operatiuni bilaterale, un deceniu de cooperare si de parteneriat intre Statele Unite si Pakistan au dus la eliminarea lui Osma bin Laden", a declarat presedintele pakistanez, care a insistat pe ideea ca pur si simplu bin Laden nu era in niciunul dintre locurile in care ei banuiau a fi. Americanii insa nu par a fi pregatiti sa digere explicatiile "aliatilor", in conditiile in care sume imense din bugetul SUA pleaca spre armata pakistaneza, pentru a fi folosite in lupta impotriva terorismului. "Pakistanezii vor trebui sa dovedeasca faptul ca nu stiau ca bin Laden este acolo", a spus senatorul John Lieberman. Ambasadorul pakistanez in SUA a declarat ca va fi desfasurata o ancheta privitoare la esecul serviciilor de informatii in reprarea lui bin Laden.

COMENTARII

DISQUS: