Pace fragila in Ucraina: Un sat din Lugansk a fost bombardat la doua ore dupa intrarea in vigoare a armistitiului

Pace fragila in Ucraina: Un sat din Lugansk a fost bombardat la doua ore dupa intrarea in vigoare a armistitiului

Pace fragila in Ucraina. De mai bine de 12 ore, este in vigoare acordul de pace semnat de presedintele rus si cel ucrainean. Totusi, noaptea trecuta, un sat din Lugansk a fost bombardat, anunta CNN, desi liderii autoproclamatelor republici Donetk si Lugansk au anuntat ca rebelii prorusi vor respecta Acordul de pace. Petro Porosenko a ordonat fortelor armate ucrainene sa inceteze focul in sud-estul tarii.

Care este orasul cu cel mai mult trafic
Bilantul victimelor cutremurului din Noua Zeelanda a ajuns la 98. Un alt roman e dat disparut

"Ordon acum fortelor armate ale Ucrainei, Garzii Nationale, unitatilor Ministerului de Interne, unitatilor de graniceri si unitatilor Serviciului de securitate al Ucrainei sa inceteze focul", spunea Petro Porosenko.

In prima zi in care acordul de la Minsk este in vigoare, presedintele Petro Porosenko a dat asiguirari ca partea ucraineana va respecta armistitiul.

”Serviciile de securitate din Ucraina vor executa ordinul pe care l-am dat in calitate de sef al Armatei, acela de a inceta focul in regiunile Donetk si Lugansk”, a anuntat liderul de la Kiev.

Desi liderii autoproclamatelor republici Donetk si Lugansk, din estul Ucrainei, au anuntat ca rebelii prorusi vor respecta Acordul de pace, la doar doua ore de la intrarea in vigoare a acestuia, un sat din Lugansk a fost bombardat. Inainte insa, orasul strategic Debaltevo a fost si el bombardat.

Statele Unite au acuzat Rusia ca alimenteaza conflictul.

”Unitatile rusesti de la granita cu Ucraina pregatesc o livrare importanta de resurse catre fortele proruse care lupta in estul Ucrainei. Aceste demersuri cu singuranta nu sunt in concordanta cu acordul convenit saptamana aceasta”, a declarat Jen Psaki, purtatoarea de cuvant a departamentului de Stat american.

Ambasadorul american la Kiev, Geoffrey Pyatt, a acuzat ca Rusia se pregateste sa trimita si mai multe arme, in conditiile in care separatistii prorusi din Ucraina au deja mai mult armament decat unele tari membre NATO. Acesta a publicat pe Twitter imagini prin satelit care ar arata ca Rusia s-a alaturat separatistilor prorusi din estul Ucrainei intr-un asalt asupra armatei ucrainene. (Detalii AICI)

Inainte de intrarea in vigoare a Armistitiului, presedintele ucrainean, omologul sau francez, Francois Hollande, si cancelarul german, Angela Merkel, au vorbit la telefon. Cei trei lideri au subliniat ca toate partile implicate in conflict trebuie sa respecte prevederile Acordului de Pace.

COMENTARII

DISQUS: