Osama ben Laden, un sot autoritar si un tata auster

Prima sotie a lui Osama ben Laden si unul dintre cei 12 copii ai sai il descriu pe liderul retelei al-Qaida ca fiind un tata auster, un sot autoritar, dar si un iubitor de bolizi, care stapaneste foarte bine limba engleza, potrivit unei carti ce urmeaza sa fie publicata in SUA. In "A Creste ca un ben Laden"

Vladimir Putin, discurs despre starea natiunii: „Nu ne-a infrant nici Hitler, nu o va face nici Occidentul”
Un vulcan a erupt in Kamceatka. Traficul aerian este afectat

(„Growing Up Bin Laden”), Najwa, prima sotie a liderului al-Qaida, si Omar, cel de-al patrulea fiu al sau, povestesc evolutia celui care s-a transformat dintr-un adolescent credincios intr-un extremist capabil de orice pentru a ataca Occidentul. In adolescenta, Osama ben Laden s-a casatorit cu Najwa. La 17 ani, tanarul saudit are deja convingeri bine formate, potrivit cartii care va fi publicata la sfarsitul lunii in Statele Unite. La putin timp dupa revolutia iraniana din 1979 care l-a adus pe ayatollahul Khomeini la putere, cuplul ben Laden a mers in Statele Unite, isi aminteste Najwa in aceasta carte, al carei coautor este scriitorul Jean Sasson. La Los Angeles, Osama se intalneste cu mentorul sau, seicul palestinian Abdullah Azzam, care face apel la voluntari pentru a se alatura jihadului in Afganistan si a lupta impotriva sovieticilor. Ben Laden raspunde la chemare. La intoarcerea sa in Arabia Saudita, ben Laden este primit ca un erou. Dar acasa, trasaturile sale autoritare incep sa iasa la iveala si copiii sai sunt primii care resimt efectele acestora. Le este interzis „sa-si arate prea mult dintii” atunci cand rad, scrie Omar ben Laden. Intre timp, Najwa trebuie sa se acomodeze cu un sot poligam si o viata de interior cel putin austera. „Tatal meu ii interzicea mamei mele sa puna in functiune aerul conditionat, pe care muncitorii il instalasera in casa noastra. Ii interzisese de asemenea sa foloseasca frigiderul”, spune Omar Ben Laden. Dar aceasta aversiune afisata fata de echipamentele electrocasnice nu il impiedica pe ben Laden sa isi cumpere vehicule puternice, printre care cel putin un Mercedes auriu. El si-ar fi cumparat chiar si o barca de viteza. „Nu ii placea nimic mai mult decat sa-si ocupe o zi intreaga pentru a face curse de viteza in desert”, la bordul unuia dintre bolizii sai, explica prima sa sotie, ce dezvaluie de asemenea ca ben Laden, comanditarul revendicat al atentatelor de la 11 septembrie, are o inclinatie pentru gradinarit si o predilectie pentru cultivarea porumbului si a florii-soarelui. „Activitatea favorita a lui Osama era de a cultiva terenul”, afirma fosta doamna ben Laden. Dar si pasiunea tatalui pentru natura se transforma in calvar pentru membrii familiei sale. El ii obliga sa-si petreaca noptile in desert, avand doar nisipul pentru a-i proteja impotriva frigului. Si pentru a le forma caracterul, ii trimite pe fiii sai in munti fara provizii cu apa.

Totusi, Omar Ben Laden isi arata admiratia fata de talentul tatalui pentru echitatie, cunoasterea limbii engleze sau aritmetica. „Tatal meu era atat de renumit in calcul mental,incat, uneori, unii veneau la noi cu un calculator pentru a-l pune la incercare”, isi aminteste Omar, care precizeaza ca la masa, Osama ben Laden nu refuza fructele mango sau dovleceii cu maduva si servea ceaiul cu doua portii de zahar.

 

COMENTARII

DISQUS: