Opt observatori OSCE, rapiti in estul Ucrainei, au fost eliberati

Opt observatori OSCE, rapiti in estul Ucrainei, au fost eliberati

Rebelii prorusi din estul Ucrainei au eliberat vineri si sambata opt observatori ai Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), rapiti in luna mai, a anuntat recent autoproclamatul lider al „Republicii Donetk”, Aleksandr Borodai, relateaza BBC.

Dublu ATENTAT in Siria: cel putin 46 de MORTI
Conservatorii au majoritatea in parlament, cu 329 de mandate. David Cameron: Voi fi premierul tuturor britanicilor

Prima echipa de observatori, formata din patru persoane (un danez, un turc, un elvetian si un estonian) a fost eliberata in noaptea de vineri spre sambata. Ulterior, la cateva ore diferenta alti patru observatori au fost pusi in libertate de catre insurgentii prorusi din estul Ucrainei.

Reprezentantii oficiali ai OSCE de la Kiev au confirmat eliberarea neconditionata a celor opt observatori. „Putem confirma ca opt membri ai echipei noastre au fost eliberati dupa o luna de captivitate”, a precizat misiunea OSCE in cadrul unui mesaj pe Facebook. Vineri, dupa punerea in libertate a primei echipe de observatori, liderul al „Republicii Donetk”, Aleksandr Borodai, a spus ca eliberarea acestor persoane este „un gest de bunavointa”. In luna mai, doua grupuri de observatori OSCE au fost sechestrate in estul Ucrainei de catre insurgentii prorusi. In prezent, circa 250 de observatori OSCE, printre care si 11 rusi, se afla in misiune in estul Ucrainei. Eliberarea celor opt observatori vine in contextul in care presedintele ucrainean, Petro Porosenko, a decis vineri sa prelungeasca armistitiul de incetare a focului cu inca 72 de ore, pana luni la ora 22.00. Cu toate acestea, situatia ramane tensionata in estul Ucrainei, acolo unde sambata patru militari ucraineni au fost ucisi, iar alti cinci au fost raniti in luptele cu insurgentii prorusi. Vineri, Ucraina a semnat, alaturi de Republica Moldova si Georgia, Acorduri de Asociere cu Uniunea Europeana, in ciuda mai multor presiuni exercitate de Moscova.

COMENTARII

DISQUS: