ONU someaza Vaticanul sa ofere explicatii

ONU someaza Vaticanul sa ofere explicatii

Vaticanul, care detine un mandat de observator permanent la ONU, este somat pentru prima data sa ofere explicatii detaliate organizatiei despre abuzuri sexuale si violente comise asupra unor copii in cadrul Bisericii Catolice, relateaza AFP.

Egiptul a cerut SUA sa inghete bunurile lui Mubarak
Criza datoriilor: Cat de bine sta Romania in regiune

Ca toate tarile membre ale Conventiei ONU privind Drepturile Copilului, Sfantul Scaun este necesar sa raspunda in mod regulat cu privire la actiunea sa in fata expertilor ONU.

Potrivit procedurii, experti ONU au publicat luni o lista cu intrebari, carora Vaticanul urmeaza sa le raspunda, "eventual" pana la 1 noiembrie. Sfantul Scaun va fi audiat de catre ONU ulterior, in ianuarie 2014, la Geneva.

Este pentru prima data cand Vaticanului ii sunt adresate intrebari detaliate despre acest subiect, a anuntat miercuri o purtatoare de cuvant a Comitetului pentru Drepturile Copilului, contactata de AFP.

Potrivit listei de intrebari elaborate de catre Comitetul pentru Drepturile Copilului, Vaticanul este invitat, "tinand cont de faptul ca Sfantul Scaun a recunoscut cazuri de violente sexuale impotriva copiilor, comise de catre membri ai clerului, frati si surori in numeroase tari", sa ofere "informatii detaliate despre toate cazurile".

ONU doreste sa afle care sunt masurile adoptate de Biserica in vederea pedepsirii celor gasiti vinovati de comiterea unor abuzuri sexuale asupra copiilor. Expertii doresc totodata sa stie ce a facut Vaticanul pentru ca vreun membru al clerului acuzat de pedofilie sa nu poata intra in contact cu copii si care sunt masurile adoptate pentru sustinerea victimelor.

Expertii intentineaza, de asemenea, sa afle daca Biserica a impus tacerea anumitor copii abuzati sexual.
Ei vor sa stie totodata care sunt masurile adoptate in vederea condamnarii si prevenirii aplicarii unor pedepse corporale in anumite institutii scolare catolice, dar si progresele inregistrate in vederea evitarii unei educatii discriminatorii pe baza de sex in scoli religioase.

In plus ONU intreaba Vaticanul daca acesta efectueaza o ancheta asupra unor acuzatii de aplicare a torturii si altor tratamente degradante in Irlanda, in perioada 1922-1996, unor mii de tinere si femei, exploatate in spalatorii administrate de catre membri ai clerului catolic. Pensionarele, cunoscute sub numele de "Magdalene Sisters", erau fete insarcinate in afara casatoriei sau care prezentau un comportament considerat imoral in aceasta tara cu o puternica traditie catolica. Dupa ce nasteau, tinerele erau despartite de bebelusi.

In ultima perioada, mai multe tari, inclusiv Belgia, Austria, Germania sau Statele Unite au fost afectate de scandaluri enorme de pedofilie in cadrul Bisericii. In aprilie, Papa Francisc a cerut sa se actioneze "cu hotarare" impotriva abuzurilor sexuale comise de membri ai clerului, evocand problema pedofiliei. Era pentru prima data cand Papa argentinian vorbea in mod public si direct despre aceste abuzuri sexuale la care au fost supusi, timp de decenii, zeci de mii de copii.

COMENTARII

DISQUS: