Olli Rehn: Urmatoarele 10 zile sunt cruciale pentru salvarea zonei euro

Olli Rehn: Urmatoarele 10 zile sunt cruciale pentru salvarea zonei euro

Urmatoarele zece zile sunt de importanta cruciala pentru salvarea zonei euro, dupa ce liderii financiari ai guvernelor din uniunea monetara au convenit consolidarea resurselor fondului de stabilitate si au admis ca ar putea fi nevoiti sa apeleze la FMI pentru a evita dezastrul.

Fermierii ale carori afaceri au fost afectate de epidemia E.coli vor primi despagubiri
Stalin a complotat de doua ori sa-l asasineze pe Hitler. Dar s-a razgandit.

"Intram intr-o perioada critica de 10 zile pentru a pune la punct reactia Uniunii Europene la criza", a declarat miercuri comisarul european pentru economie si politica monetara, Olli Rehn, la inceputul unei noi sedinte a ministrilor Finantelor din zona euro. Ministrii Finantelor din zona euro au convenit marti seara asupra detaliilor unor proiecte de consolidare a Fondului European de Stabilitate Financiara, EFSF, insa nu au putut anticipa volumul resurselor fondului dupa asa-numitul proces de leveraging financiar, din cauza conditiilor tot mai dificile de pe piete. Astfel, liderii financiari ai zonei euro au admis ca ar putea fi nevoiti sa apeleze la Fondul Monetar International pentru sprijin.

Dobanzile imprumuturilor Italiei si Spaniei si-au reluat miercuri cresterea, investitorii considerand ca planurile prezentate dupa sedinta de marti a ministrilor sunt insuficiente. Bursele din Europa si Asia si moneda euro au scazut miercuri, dupa ce Standard & Poor's a coborat ratingurile unora dintre cele mai mari banci din lume.

"Trebuie sa ne aducem aminte de asemenea ca EFSF se finanteaza deja la costuri mult mai ridicate decat Germania, a reusit cu greu sa atraga sumele tintite la ultima licitatie si risca sa-si piarda ratingul AAA daca agentiile vor decide retrogradarea Frantei. Astfel, orice plan legat de EFSF este pus sub semnul intrebarii. Este solutia de ieri, iar piata a depasit deja momentul", comenteaza analistii Rabobank.

La doi ani dupa declansarea crizei datoriilor de stat in Grecia, investitorii fug de pe piata obligatiunilor de stat din zona euro. Bancile europene vand titluri de stat si evita sa imprumute guvernele, iar pentru institutiile financiare din tarile din sudul Europei retragerile de depozite se transforma treptat intr-un trend. Situatia alimenteaza temerile legate de supravietuirea monedei euro. "Suntem in fata unei adevarate crize financiare, vorbim despre turbulente generalizate pe pietele financiare", a declarat miercuri, la Singapore, Christian Noyer, guvernatorul bancii centrale a Frantei si membru in Consiliul Guvernatorilor Bancii Centrale Europene. Ministrii Finantelor din zona euro au adoptat marti seara planuri care vizeaza garantarea a 20-30% din noile emisiuni de obligatiuni ale statelor care au probleme de finantare si crearea unor asa-numite fonduri de co-investitie pentru a atrage investitori straini pe piata obligatiunilor guvernamentale din zona euro. Ambele programe vor deveni operationale din ianuarie, iar EFSF mai are resurse 250 miliarde euro pentru a le utiliza in procesul de leveraging prin care liderii europeni spera sa atraga sume substantiale, a declarat presedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker. Juncker a aratat ca ministrii Finantelor vor ca FMI sa contribuie la efortul anticriza al Europei cu sume similare resurselor EFSF dupa finalizarea procesului de leveraging. Directorul general al EFSF, Klaus Regling, a afirmat insa ca nu anticipeaza contributii masive din partea investitorilor la schemele de leveraging care vor fi derulate in urmatoarele saptamani, oficialii europeni evitand sa estimeze rezultatul operatiunilor. Principalii investitori vizati, fondurile suverane ale marilor economii emergente, precum China, manifesta tot mai multa prudenta in privinta achizitiei de obligatiuni guvernamentale din zona euro.

Majoritatea analistilor considera ca situatia mai poate fi salvata numai de o interventie masiva a BCE pe piata obligatiunilor de stat din zoan euro, similara programelor de "relaxare cantitativa" derulate de bancile centrale din SUA si Marea Britanie.

COMENTARII

DISQUS: