Oficialii eleni neaga faptul Grecia vrea sa iasa din zona euro

Oficialii eleni neaga faptul Grecia vrea sa iasa din zona euro

Premierul grec George Papandreou a negat ca Grecia ar fi pus problema iesirii din zona euro in dicutiile purtate vineri intre ministrii de Finante din cele mai mari economii din uniunea monetara, respingand astfel zvonurile aparute in presa.

Cel putin 130 de persoane au murit in dublul atentat din Bagdad
Donald Tusk recunoaste ca ridicarea de garduri la frontierele externe ale Schengen este necesara pentru mentinerea Spatiului

Ministrii de Finante din cele mai mari economii din zona euro s-au intalnit vineri la Luxembourg pentru a discuta despre criza datoriilor din Grecia. La intalnire a participat si presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, potrivit mediafax.ro. Publicatia germana Spiegel Online a indicat ca guvernul elen a ridicat, in aceste discutii, problema iesirii din zona euro. "Aceste scenarii sunt criminale. Nu a fost discutata nicio astfel de varianta, nici chiar la nivelul contactelor neoficiale. Fac apel la toata lumea, din Grecia si din strainatate, dar in special din UE, sa lase Grecia in pace sa-si faca treaba", a declarat Papandreou. Unul dintre membrii consiliului guvernator al Bancii Centrale Europene, Erkki Liikanen, a negat la randul lui ca Grecia ar vrea sa iasa din zona euro, adaugand ca restructurarea datoriilor elene, de 327 de miliarde de euro, nu ar reprezenta o solutie pentru problemele Atenei. "Nicio tara din zona euro nu vrea sa iasa din uniunea monetara", a afirmat Liikanen, care ocupa si functia de guvernator al bancii centrale finlandeze. Grecia ramane hotarata sa stabilizeze situatia financiara si sa stimuleze cresterea economica, mentioneaza ministerul elen al Finantelor.

"Investitorii continua sa fie neincrezatori, dar ne-am programat urmatorii pasi pana in 2012. Astfel, ori accesam pietele, ori ne folosim de decizia recenta a Consiliului UE de a permite Fondului European de Stabilitate Financiara sa cumpere obligatiuni elene. Despre acestea s-a vorbit (la Luxembuourg – n.r.)", a precizat Papaconstantinou.

Surse apropiate situatiei au declarat ca la intalnire nu s-a pus problema extinderii termenelor de rambursare pentru ajutorul financiar primit de Grecia si nu s-a discutat despre noi conditii pentru acest ajutor. "S-a dezbatut mult programul de ajustare economica al Greciei. A fost recunoscut progresul facut, dar s-a recunoscut, de asemenea, ca programul nu a schimbat atat cat s-a asteptat situatia increderii investitorilor", au spus sursele. Jean-Claude Juncker, seful Eurogroup, a mentionat ca la intalnire s-a discutat despre Grecia si alte probleme economice internationale si a subliniat ca ideea ca Grecia sa iasa din zona euro este una "stupida". Grecia a primit anul trecut un ajutor financiar de 110 miliarde de euro de la UE si Fondul Monetar International.

COMENTARII

DISQUS: