OBAMA: „Liderii musulmani trebuie sa faca mai mult pentru a discredita ideea ca noi vrem sa distrugem ISLAMUL”

OBAMA: „Liderii musulmani trebuie sa faca mai mult pentru a discredita ideea ca noi vrem sa distrugem ISLAMUL”

Presedintele Barack Obama a declarat ca SUA „nu sunt in razboi cu Islamul, ci cu oamenii care au pervertit Islamul”, scrie BBC News. Liderul american a facut aceste declaratii in fata reprezentantilor a 60 de natiuni, care participa la o conferinta de trei zile, pe tema extremismului, eveniment organizat in contextul atacurilor teroriste din Franta si Danemarca.

Jens Stoltenberg, dupa dublul atentat terorist din Ankara: NATO va ajuta Turcia daca este nevoie
Ian Thorpe, transportat de urgenta la spital

Obama a explicat ca „lumea trebuie sa faca fata ideologiilor care radicalizeaza oamenii”, iar cei care conduc grupari precum Statul Islamic sau Al-Qaida, nu sunt lideri religiosi, ci teroristi.

Obama a precizat ca asocierea SI sau Al-Qaida cu Islamul ar insemna sa fim victimele propagandei acestor grupari teroriste, raspunzand astfel celor care se intrebau de ce nu descrie recentele atacuri ca fiind opera „radicalilor islamisti”.

Obama a cerut, formal, Congresului sa autorizeze folosirea fortei militare contra SI in Irak si Siria. SUA si partenerii sai au lansat atacuri aeriene contra gruparii, inca de anul trecut.

Ideea unei conferinte antiteroriste a venit dupa atacurile islamistilor din Canada si Australia, si a fost anuntata imediat dupa atentatul de la ziarul Charlie Hebdo din Paris. In acest context, Casa Alba a fost criticata pentru ca a refuzat categoric sa faca o legatura intre extremistii violenti si religia islamica.

Dar presedintele Obama continua sa sustina ca negarea motivatiilor religioase acestor teroristi este o parte importanta a luptei contra radicalizarii potentialilor recruti.

Obama a mai spus ca lupta contra extremismului violent nu poate fi castigat doar prin puterea militara. Comunitatile, a spus el, trebuie sa-si faca treaba. „Acesti teroristi sunt o amenintare in primul si in primul rand la adresa comunitatilor pe care le iau ca tinte”, a explicat liderul american.

El a adaugat ca exista musulmani in aceasta lume care nu adera la ideile si tacticile violente ale SI, dar care cred ca Islamul este „poluat” de valorile occidentale. „Ceea ce face ca anumite persoane sa fie pregatite, astfel, pentru radicalizare”, a explicat Obama.

„Liderii musulmani trebuie sa faca mai mult pentru a discredita ideea ca natiunile noastre sunt decise sa distruga Islamul”, a conchis el.

COMENTARII

DISQUS: