Obama a anuntat planurile SUA in Irak. Ce actiune exclude

Obama a anuntat planurile SUA in Irak. Ce actiune exclude

Presedintele american Barack Obama a declarat ca va lua o decizie in zilele urmatoare cu privire la cum va raspunde SUA la situata din Irak, dar a exclus dislocarea de trupe terestre.

Un stoc secret de arme chimice ale lui Gaddafi, descoperit in Libia
Nezavisimaia gazeta: Moscova risca sa piarda Transnistria

"Situatia reprezinta un pericol pentru Irak si pentru cetatenii sai, si, data fiind natura acestor teroristi, ar putea fi o eventuala amenintare si pentru interesele americane", a declarat Obama, joi, dupa ce militantii islamici suniti au ajuns la portile capitalei Bagdad.

Presedintele Barack Obama a atras atentia ca nu va exista un raspuns imediat, explicand ca va dura cateva zile pana caand o strategie va fi pusa la punct pentru a se asigura ca atacurile aeriene vor fi eficiente, scrie New York Times.

"Oamenii nu ar trebui sa anticepeze ca asta se va intampla peste noapte", a spus Obama. "Vrem sa ne asiguram ca stim bine situatia de acolo. Vrem sa ne asiguram ca am adunat toate informatiile (intelligence, in engleza) necesare in caz ca voi ordona actiune" aceasta sa fie precisa si directa.

"SUA nu se va implica pur si simplu intr-o actiune militara in absenta unui plan politic al Irakului care sa ne dea asigurari ca sunt pregatiti sa lucram impreuna", a mai declarat Obama.

Obama a precizat ca se va "consulta cu Congresul" cu privire la posibile atacuri aeriene in Irak, dar nu a spus daca va cere un vot al legislatorilor, asa cum a facut atunci cand a luat in considerare executarea unor astfel de atacuri in Siria.

In acest caz, aprobarea data de Congres pentru invadarea din 2003 a Irakului nu a expirat, astfel ca Obama ar avea o baza legala, spre deosebire de cazul Siria.

Guvernul irakian condus de un musulman siit, premierul Maliki, a fost coplesit de ultimele ofensive ale jihadistilor, care au decretat adoptarea legii Sharia in mai multe provincii din nord, inclusiv in al doilea cel mai mare oras din Irak, Mosul. Aproximativ 500.000 de persoane au parasit zona nordica din cauza luptelor sangeroase.

COMENTARII

DISQUS: