New York Times: Absenta Romaniei la Varsovia nu va pica bine la Washington

New York Times: Absenta Romaniei la Varsovia nu va pica bine la Washington

Absenta Romaniei la summitul Europei Centrale si de Est de la Varsovia nu va pica bine la Washington,date fiind legaturile stranse in materie de securitate dintre cele doua tari,comenteaza New York Times intr-un articol care arata ca decizia presedintelui sarb de a boicota reuniunea este o greseala.

Un autobuz a sarit in aer la Damasc
O familie de romi si-a vandut copilul in rate, in Franta

In ciuda laudelor internationale pe care Serbia le-a obtinut joi dupa ce a anuntat capturarea lui Ratko Mladici, presedintele Boris Tadici ramane ferm in ceea ce priveste decizia sa de a boicota summitul de vineri din Varsovia. Momentul ar fi adus Serbia in lumina reflectoarelor pe scena internationala, in prezenta presedintelui american Barack Obama, dar Tadici a decis sa ramana la Belgrad din cauza invitarii la reuniune a presedintelui din Kosovo, Atifete Jahjaga, scrie New York Times. Denis MacShane, parlamentar britanic si expert in afaceri europene, spune ca decizia Serbiei este o greseala. "Este o greseala diplomatica sa-i intorci spatele presedintelui Obama refuzand sa mergi in Polonia pentru a saluta Statele Unite", a declarat McShane. "Presedintele Tadici inca mai poate veni la Varsovia, fiind un erou al momentului, dupa ce l-a prins in sfarsit pe cel mai cautat criminal de razboi din lumea occidentala pentru a-l trimite la Haga", a adaugat parlamentarul britanic. Si presedintele Traian Basescu boiocteaza summitul din cauza prezentei presedintelui din Kosovo, reaminteste cotidianul american. Summitul incepe vineri dimineata si se va incheiea cu un dineu la care Obama va fi oaspete de onoare. Presedintele american va tine un discurs in care va reafirma angajamentul Statelor Unite fata de regiunea Europei Centrale si de Est. Presedintii din Germania, Italia, Cehia, Austria, Ucraina si Croatia se vor numara printre cei 21 de sefi de stat care au fost invitati in Polonia. Pentru Polonia este un eveniment diplomatic major, mai ales ca preia de la 1 iulie presedintia semestriala a Consiliului UE. Potrivit NYT, Statele Unite si Polonia au decis sa o invite pe presedinta Kosovo. Entitatea, care si-a declarat independenta la 17 februarie 2008, fusese exclusa de la precedentele summituri ale regiunii. Radek Sikorski, ministrul de externe al Poloniei, a spus ca gestul de a o invita pe Atifete Jahjaga este firesc pentru tara sa, care a recunoscut independenta Kosovo.

Fosta provincie sarba a fost recunoscuta ca stat de 75 de tari, dar nu si de Spania, Cipru, Grecia, Slovacia si Romania – care sunt membre UE – si nici de Rusia. In ceea ce ar putea constitui un avertisment la adresa aspiratiilor Serbiei de a se alatura UE – un demers pe care Polonia l-ar putea bloca – Sikorski a spus ca Belgradul "trebuie sa arate ca a invins demonii trecutului, daca vrea sa intre in Uniunea Europeana", scrie New York Times. In ceea ce priveste absenta Romaniei de la summit, autoarea articolului, Judy Dempsey, apreciaza ca "nu va pica bine" la Washington, cu atat mai mult cu cat relatiile bilaterale in domeniul securitatii sunt foarte stranse. Luna aceasta, reaminteste cotidianul american, SUA si Romania au cazut de acord in privinta locului de amplasare a interceptorilor antiracheta, a caror desfasurare este asteptata pana in 2015. Aproape 200 de americani vor ajuta la operarea sistemului.

COMENTARII

DISQUS: