Moscova acuza incalcarea frontierei de catre blindatele ucrainene. NATO: Avem informatii ca insurgentii prorusi au ARMAMENT GREU din Rusia, inclusiv TANCURI

Moscova acuza incalcarea frontierei de catre blindatele ucrainene. NATO: Avem informatii ca insurgentii prorusi au ARMAMENT GREU din Rusia, inclusiv TANCURI

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, s-a declarat preocupat de informatiile conform carora insurgentii prorusi din Ucraina sunt dotati cu armament greu din Rusia, inclusiv cu tancuri, informeaza Mediafax, citand AFP.

De ‪1iunie‬, un presedinte si un album dedicat celor mai mici vizitatori ai Casei Albe
Baiat de 13 ani, anchetat de agentii secreti americani pentru Facebook

Un atentat avand drept tinta masina lui Denis Pusilin, un lider al separatistilor din Donetk, a avut loc in miercuri seara, iar la Mariupol a fost demarata faza activa a operatiunii antiteroriste.

Moscova acuza faptul ca vehicule blindate ucrainene au traversat frontiera dintre Ucraina si Rusia, si avertizeaza ca incalcarea de catre militari ucraineni a granitelor de stat ale Rusiei va atrage dupa sine "un demers corespunzator" din partea Federatiei Ruse, a confirmat, pentru ITAR-TASS, purtatorul de cuvant al presedintiei ruse, Dmitri Peskov.

"A avut loc o incalcare a granitei de stat si inca de catre unitati militare", a spus Peskov, precizand ca initial unul, apoi al doilea transportor blindat au trecut granita. "A fost o incercare de nesupunere in fata granicerilor rusi", a declarat secretarul de presa al lui Vladimir Putin.

"Toate acestea vor deveni obiectul unui demers corespunzator", a atentionat Peskov, subliniind ca un ordin in acest sens a fost deja dat Ministerului de Interne al Rusiei de catre presedintele Putin.

"Presedintele Vladimir Putin a ordonat Ministerului rus de Externe sa se adreseze partii ucrainene in legatura cu incalcarea frontierei de catre militari ucraineni", a subliniat Peskov.

"Sunt preocupat de informatiile conform carora grupurile militare proruse au armament greu din Rusia, inclusiv tancuri", a declarat Rasmussen, .

"Detinem informatii potrivit carora tancuri ruse si alte tipuri de vehicule blindate au traversat frontiera de est a Ucrainei. Daca aceste informatii se vor confirma, ar fi o escaladare grava a crizei din estul Ucrainei", adauga secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice.

"Indemnam in continuare Rusia sa finalizeze retragerea fortelor militare de la frontiera, sa opreasca fluxul de arme si combatanti si sa exercite influenta asupra separatistilor pentru depunerea armelor si renuntarea la violenta", a subliniat Rasmussen.

Faza activa a operatiunii antiteroriste, la Mariupol

"Operatiunea planificata pentru eliminarea zonei fortificate a teroristilor din (asa-numita) 'Republica Populara' Donetk, in frunte cu autoritatea criminala Cecen, este in curs de desfasurare. Zona de operatiuni — centrul Mariupol — este incercuita", a anuntat vineri ministrul ucrainean de interne Arsen Avakov, transmite Interfax-Ukraina.

Potrivit ministrului ucrainean, "operatiunea a inceput vineri, in jurul orei 04h50, si decurge conform planului".

"Operatiunea decurge cu succes. Toate principalele puncte ale bastionului separatistilor au fost preluate sub control (guvernamental)", a spus Avakov, adaugand ca numai doi soldati ucraineni au fost raniti in luptele de la Mariupol, in timp ce pierderile in randul separatistilor sunt semnificative.

"La Mariupol, luptele se dau la intersectia strazilor Italiana si Greaca. Se incearca luarea cu asalt a sediului Republicii Populare Donetk. Militarii ucraineni trag cu bazooka (aruncator de grenade antitanc portabil). Un incendiu a izbucnit in cladire. Rebelii se mentin pe pozitie", se mentioneaza pe pagina de Twitter a separatistilor din Donetk.

Garda Nationala, subordonata Kievului, care este angajata in luptele din Mariupol pentru eliberarea cladirilor administrative ocupate de separatisti, a anuntat deja ca exista patru raniti, dintre care unul in stare grava, iar confruntarile continua, informeaza Ria Novosti.

Ucraina nu controleaza la ora actuala circa 184 km de frontiera cu Rusia, a anuntat astazi primul adjunct al sefului Serviciului ucrainean pentru frontiera, Pavel Sisolin, citat de Interfax-Ukraina. Potrivit acestuia, practic teritoriul de la linia de granita pana la orasele Donetk si Lugansk – zona miniera Donbas – scapa astazi controlului guvernamental. “Acolo nu exista nicio autoritate locala, nici forte de ordine, nicio filiala a SBU (Serviciul de Securitate al Ucrainei), nimic”, a subliniat acelasi responsabil ucrainean.

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a intalnitm joi, cu presedintele ucrainian pentru a discuta despre criza din Ucraina. Potrivit AFP, Petro Porosenko a prezentat un plan de pace pentru Estul prorus si s-a plans de o presupusa incursiune de tancuri in teritoriul ucrainean.

Atentat la adresa liderului separatistilor din Donetk

"Masina lui Pusilin a explodat. (…) Trei garzi de corp au fost ranite", a spus, contactata telefonic, Klavdia Kulbatkaia, o purtatoare de cuvant a separatistilor din Donetk, potrivit Mediafax.

Pusilin este unul dintre liderii "Republicii Populare Donetk".

Explozia violenta a fost urmata de altele de intensitati mai mici, au relatat jurnalisti AFP.

COMENTARII

DISQUS: