Moldova, prinsa intre Rusia si UE

Moldova, prinsa intre Rusia si UE

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a cerut joi Rusiei sa nu se opuna parcursului european al Republicii Moldova, in contextul in care aceasta si Georgia intentioneaza sa semneze la 27 iunie Acorduri de asociere cu Uniunea Europeana.

Coreea de Nord vrea sa anuleze un acord militar incheiat cu Seulul
Finlanda se pregateste sa reactioneze militar in cazul in care trupele rusesti vor ocupa Insulele Aland

In cadrul unei conferinte privind investitiile desfasurata in timpul vizitei sale la Chisinau, Barroso a afirmat ca ”Acordul de asociere este un acord pozitiv destinat sa impulsioneze relatiile internationale ale Moldovei si nu sa concureze sau sa interfereze cu relatiile Republicii Moldova cu vreunul dintre ceilalti parteneri, in special cu Rusia”.
Seful executivului UE a subliniat ca o Republica Moldova mai stabila, mai sigura si mai prospera ar aduce avantaje si pentru producatorii si investitorii rusi.
”De aceea, ii cer Rusiei sa fructifice noile oportunitati si sa nu adopte alte masuri punitive la apropiata semnare si implementare a Acordului (de asociere) cu Republica Moldova. Nu exista nicio justificare economica sau juridica pentru o astfel de atitudine”, a mentionat Jose Manuel Barroso.
Presedintele Comisiei Europene efectueaza la sfarsit de mandat vizite in trei state ale Parteneriatului Estic. Dupa Republica Moldova, oficialul european va vizita Georgia si Azerbaidjanul. Republica Moldova si Georgia urmeaza sa semneze la 27 iunie Acorduri de asociere la UE.

COMENTARII

DISQUS: