Merkel mai cere o sansa pentru diplomatie

Merkel mai cere o sansa pentru diplomatie

Germania vrea un ultim asalt diplomatic asupra Rusiei inainte de o eventuala decizie, la Washington, de inarmare a fortelor ucrainene.

Klaus Iohannis motiveaza pe Facebook retrimiterea legii finantarii partidelor inapoi in Parlament: Schimbarea clasei politice nu se poate face fara transparenta
Atentatul din Bangkok: Autoritatile cauta un tanar suspect

Cancelarul german Angela Merkel a zburat ieri la Washington pentru a-l informa pe presedintele american Barack Obama despre planul de pace pe care Germania si Franta l-au propus Rusiei in dosarul ucrainean. Vizita sefei Executivului de la Berlin este cu atat mai importanta, pentru eforturile internationale de pacificare a Ucrainei, cu cat peste Ocean se vorbeste tot mai raspicat despre posibilitatea inarmarii Ucrainei, o ipoteza pe care Germania o respinge. De altfel, ziarul Wall Street Journal a dezvaluit ca liderul de la Casa Alba a amanat orice decizie pe tema livrarii de armament letal armatei ucrainene inainte de a o primi pe Angela Merkel si de a-i auzi argumentele in favoarea unei solutii diplomatice.

Plan in noua puncte

Cel mai probabil, orice decizie despre arme livrate Kievului va fi amanata pana dupa summitul de la Minsk, de maine, unde Angela Merkel, presedintele francez Francois Hollande si omologul ucrainean Petro Porosenko vor sta fata in fata cu liderul de la Kremlin. Intalnirea din capitala Belarusului este ultima sansa data diplomatiei in dosarul ucrainean, avertizeaza analistii internationali. Berlinul se teme ca inarmarea Ucrainei va determina Rusia sa se implice si mai mult militar pe frontul din estul Ucrainei. Daca la Minsk nu se va ajunge la un acord, Germania este pregatita sa sustina inasprirea sanctiunilor economice impuse Rusiei. In acest context, vizita la Washington si negocierile de la Minsk au loc inaintea Consiliului European de joi, unde subiectul sanctiunilor ar putea fi pe agenda, in functie de rezultatele din capitala belarusa.

De cealalta parte, unii oficiali americani cred ca livrarea de arme ucrainenilor va determina Moscova sa bata in retragere si sa isi regandeasca strategia, deoarece, data fiind situatia sa economica precara, nu isi permite un conflict de anvergura. Intre timp, in Ucraina au intrat circa 1.500 de soldati rusi, a anuntat ieri Kievul, sugerand o consolidare a pozitiilor insurgente in eventualitatea unui conflict mai amplu.

OSCE vorbeste de un conflict inghetat

In toata aceasta valtoare diplomatica, secretarul-general al OSCE, Lamberto Zannier, a declarat ca inghetarea conflictului din estul Ucrainei, dupa modelul Transnistriei, nu este chiar „cea mai rea varianta” pentru deblocarea crizei ucrainene. „Multi ani neam confruntat cu situatii asemanatoare pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice: din Transnistria pana in Osetia de Sud, Abhazia si Nagorno-Karabah. Iar Ucraina demonstreaza intr- un fel ca toate aceste conflicte sunt legate prin ceva comun”, a afirmat el.

O noua Transnistrie

„Intr-o anumita masura se poate spune ca incercarile de a transforma aceste conflicte in situatii politice trenante, intr- un punct mort politic, nu sunt neaparat cea mai rea varianta, tinand cont de alternativa pe care o observam acum in estul Ucrainei”, a spus Zannier. Ipoteza crearii unei noi Transnistrii in estul ucrainean a mai fost vehiculata pana acum de analisti, dar nicidecum de un oficial occidental. Presa internationala a scris recent ca o astfel de propunere ar fi fost prezentata, vineri, de Vladimir Putin lui Francois Hollande si Angelei Merkel.

COMENTARII

DISQUS: