MAE respinge informatiile vehiculate de presa irakiana potrivit carora Romania a vandut arme Statului Islamic

MAE respinge informatiile vehiculate de presa irakiana potrivit carora Romania a vandut arme Statului Islamic

Romania respinge ferm afirmatiile unui lider irakian, preluate de presa locala, potrivit carora Romania ar fi vandut armament romanesc gruparii teroriste Statul Islamic si cere respectivului oficial sa isi prezinte scuze public pentru acuzatiile nefondate, se arata intr-un comunicat remis de MAE.

Cutremur cu magnitudine 6,9 urmat de mai multe replici
REPUBLICA MOLDOVA. Fostul premier Iurie Leanca a demisionat din PLDM

„Romania respinge cu tarie astfel de afirmatii, care sunt complet nefondate. Ministerul Afacerilor Externe dezavueaza afirmatiile sefului Comisiei de Aparare si Securitate din Parlamentul irakian, prin care se face referire directa la presupuse legaturi comerciale intre statul roman si o organizatie considerata terorista de catre intreaga comunitate internationala”, scrie MAE.

MAE solicita parlamentarului irakian sa prezinte scuze in mod public pentru acuzatiile sale nefondate. Acest tip de afirmatii denigratoare pot afecta relatiile bilaterale romano-irakiene.

In baza instructiunilor Centralei MAE, Ambasada Romaniei la Bagdad a intreprins deja demersuri pe langa autoritatile irakiene pentru lamurirea situatiei. Ambasadorul roman a fost primit in regim de urgenta, la 31 ianuarie 2015, de catre presedintele Parlamentului Republicii Irak si a prezentat pozitia autoritatilor romane in acest subiect. Oficialul irakian si-a exprimat regretul fata de faptul ca un membru al parlamentului a facut astfel de afirmatii denigratoare si a dat asigurari ca va lua masuri pentru clarificarea situatiei create. A calificat situatia ca „inacceptabila”. Un demers similar al Ambasadei Romaniei la Bagdad la conducerea Ministerului irakian al Afacerilor Externe este in curs, se mai arata in textul citat.

Romania va continua sa sprijine statul irakian in lupta impotriva terorismului si in restabilirea unui climat de stabilitate si securitate pentru toate componentele etnice si confesionale ale societatii irakiene.

Romania contribuie la eforturile internationale de combatere a terorismului si va continua sa fie implicata in lupta impotriva acestui flagel. Romania este membru al Coalitiei internationale anti-ISIL si reafirma angajamentul sau de a combate terorismului transnational si a fenomenele extremiste violente, conchide MAE.

COMENTARII

DISQUS: