Liderii europeni il nominalizeaza pe Jean-Claude Juncker la presedintia Comisiei Europene

Liderii europeni il nominalizeaza pe Jean-Claude Juncker la presedintia Comisiei Europene

Jean-Claude Juncker a fost nominalizat de liderii europeni la presedintia Comisiei Europene, in cadrul summit-ului de vineri de la Bruxelles.

Casa Alba incepe sa se distanteze de obiectivul de inchidere a Guantanamo pana la 22 ianuarie
Guvernul grec pregateste un referendum cu privire la ramanerea in zona euro

Potrivit Reuters, Juncker a primit 26 de voturi pentru si doua impotriva – din partea premierului britanic, David Cameron, si al celui ungar, Viktor Orban, care si-au exprimat in mai multe randuri obiectiile legate de numirea lui Juncker (PPE).

Este pentru prima data cand se organizeaza un astfel de vot, nominalizarea fiind facuta pana acum prin consens in randul liderilor europeni.

“Le-am spus liderilor UE ca vor ajunge sa regrete noul proces de alegere al presedintelui Comisiei. Intotdeauna ma voi lupta pentru interesele Marii Britanii”, a scris Cameron pe Twitter.

Confirmarea nominalizarii a fost anuntata de presedintele Consiliului European Herman Van Rompuy pe Twitter.

Juncker, fostul premier al Luxemburgului, urmeaza sa apara in fata Parlamentului European care va vota pe 16 iulie confirmarea sa.

Initial, Cameron reunise in jurul sau cativa aliati care nu il doreau pe Juncker, insa acestia l-au parasit unul dupa altul.

Suedezul Fredrik Reinfeldt a anuntat miercuri ca este favorabil unei nominalizari a lui Juncker, dupa ce orgnizase, in urma cu doua saptamani, o reuniune anti-Juncker la Harpsund. Un alt aliat, premierul olandez Mark Rutte, s-a raliat si el acestei pozitii.

Omologul lor ungar Viktor Orban se declara in continuare ferm impotriva nominalizarii fostului premier luxemburghez.

Cameron il considera pe fostul premier luxemburghez un federalist si un om al trecutului prea putin inclinat sa implementeze reformele pe care el le considera necesare.

Cine este Jean-Claude Juncker – Mister Euro cheltuit cu grija

Luxemburghezul Jean-Claude Juncker a fost desemnat drept candidat al Partidului Popular European pentru functia de presedinte al Comisiei Europene, la Congresul de la Dublin, din 6-7 martie 2014, cu sprijinul Uniunii Crestin Democrate (CDU), a cancelarului german Angela Merkel.

Jean-Claude Juncker, in varsta de 59 de ani, a ocupat functia de prim-ministru al Luxemburgului in perioada 1995-2013, la momentul incheierii mandatului fiind cel mai longeviv premier din Uniunea Europeana. Unul dintre artizanii monedei euro, el a fost si primul presedinte permanent al Eurogrupului (in perioada 2005-2013), care reuneste ministrii de Finante din tarile zonei euro.

Un pro-european convins, Juncker are o lunga si bogata experienta in administratie si politica. Nascut in 1954, intr-un orasel de 1.000 de locuitori din vestul Luxemburgului, Juncker a facut liceul in Belgia, la Clairefontaine, bacalaureatul l-a luat in Luxemburg, iar la facultate s-a dus in Franta, la Strasbourg, unde a terminat Dreptul.

Jean-Claude Juncker a intrat in politica la varsta de 20 de ani, in Partidul Popular Crestin Social, caruia avea sa-i ramana fidel si dupa aproape 4 decenii. Inca din 1982 a patruns in administratie, parcurgand drumul de la "Junior", cum ii spunea marele cancelar al Germaniei Helmut Kohl acum cu 30 de ani, la "Mister Euro", cum este supranumit acum.

Pe tot acest lung drum, in urma lui Juncker ramanea fumul de tigara. Luxemburghezul nu lasa tigara dintre degete nici pe holurile institutiilor europene, spun cei care il cunosc. Nici paharul de coniac nu-i lipsea la sedintele cu ministrii de finante din zona euro.

De-a lungul timplului, Jean-Claude Juncker a primit zeci de distinctii, printre care si Steaua Romaniei in Grad de Mare Cruce, conferita in anul 2003, de catre presedintele de atunci, Ion Iliescu.

COMENTARII

DISQUS: