Klaus Iohannis sesizeaza Curtea Constitutionala pe cazul lui Sova: CCR sa rezolve conflictul institutional

Klaus Iohannis sesizeaza Curtea Constitutionala pe cazul lui Sova: CCR sa rezolve conflictul institutional

Presedintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constitutionala in cazul senatorului Dan Sova, potrivit unui comunicat transmis de Administratia Prezidentiala. Judecatorii vor stabili vineri cand se va solutiona cererea sefului statului.

Fetita ucisa in atacul armat din Arizona, nascuta pe 11 septembrie 2001
Australia se confrunta cu cea mai grava invazie de lacuste din ultimii 30 de ani

”Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a trimis joi, 26 martie a.c., presedintelui Curtii Constitutionale, domnul Augustin Zegrean, o cerere de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre Ministerul Public – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Consiliul Superior al Magistraturii, pe de o parte, si Parlamentul Romaniei, respectiv Camera Deputatilor si Senatul, pe de alta parte”, se precizeaza in comunicatul citat.

”Solicitam Curtii Constitutionale sa se pronunte asupra existentei unui conflict juridic de natura constitutionala ivit intre autoritatea judecatoreasca, reprezentata in cauza de catre Ministerul Public – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Consiliul Superior al Magistraturii, pe de-o parte, si Parlamentul Romaniei, respectiv Camera Deputatilor si Senatul, pe de alta parte, generat de omisiunea celor doua Camere ale Parlamentului de a pune de acord dispozitiile Art. 24 alin. (4) din Legea nr. 96/2006 privind statutul deputatilor si al senatorilor, republicata, si ale Art. 173 din Regulamentul Senatului cu prevederile Art. 76 alin.(2) din Constitutie, republicata”, se arata in sesizarea presedintelui.

Presedintele arata ca atitudinea Parlamentului in cazuri ca cel al senatorului Dan Sova a condus la ”un blocaj institutional prin imposibilitatea desfasurarii procedurilor judiciare si a infaptuirii actului de justitie. Astfel, prin raportare la o majoritate – in esenta neconstitutionala – Parlamentul a blocat posibilitatea instantelor de judecata/procurorului de a se pronunta asupra temeiurilor cererii de arestare preventiva/retinerii in conditiile prevazute de lege, prin prisma imperativului asigurarii intereselor urmaririi penale sau a judecatii, si a fost incalcat principiul separatiei si echilibrului puterilor in stat, precum si cel al obligativitatii unui comportament loial al autoritatilor publice fata de Constitutie.”

Senatul a respins, miercuri, cererea DNA de incuviintare a arestarii preventive a lui Dan Sova, ca urmare a faptului ca nu a fost intrunit votul majoritatii senatorilor. Numarul total al senatorilor este de 168, majoritatea fiind, astfel, de 85 de parlamentari. Din cele 151 de voturi exprimate in cazul solicitarii vizandu-l pe Dan Sova, au fost inregistrate 79 de optiuni "pentru", 67 "contra", iar cinci voturi au fost anulate.

COMENTARII

DISQUS: