John Kerry: Rusia si rebelii pe care aceasta ii sustine in Ucraina nu respecta armistitiul

John Kerry: Rusia si rebelii pe care aceasta ii sustine in Ucraina nu respecta armistitiul

Moscova si rebelii separatisti prorusi din estul Ucrainei incalca armistitiul pe care s-au angajat sa-l respecte, a declarat miercuri secretarul american de stat John Kerry, citat de AFP.

Doua cutremure au zguduit statul Oklahoma
Vlad Filat vrea introducerea limbii romane ca limba oficiala in Moldova

'La ora actuala, nici Rusia si nici fortele pe care ea le sustine (…) nu-si respecta angajamentele' continute in acordul convenit la Minsk pe 12 februarie, a indicat seful diplomatiei americane in fata unei comisii a Congresului american, el reafirmand ca in aceste conditii Washingtonul ar putea institui noi sanctiuni impotriva Moscovei.

'Am cerut aplicarea completa a acordurilor de la Minsk, in special retragerea tuturor armelor si trupelor straine din estul Ucrainei, preluarea de catre Ucraina a controlului deplin asupra frontierei sale internationale si eliberarea tuturor ostaticilor', a explicat John Kerry, dupa ce marti seara a acuzat Moscova ca minte atunci cand sustine ca nu exista trupe si echipamente militare rusesti in Ucraina.

'Daca esecul (acordului de la Minsk) se confirma, atunci vor fi consecinte suplimentare ce vor spori presiunea asupra unei economii ruse deja slabite', a avertizat el in continuare.

Incercand sa arate ca se conformeaza acordurilor de la Minsk, separatistii prorusi au invitat miercuri presa sa asiste la retragerea a 14 tunuri de calibrul 122 mm de pe linia frontului. In acest timp, autoritatile de la Kiev au declarat ca a fost prima zi dupa intrarea in vigoare a armistitiului, pe 15 februarie, cand niciun soldat ucrainean nu a fost ucis. Totusi, armata ucraineana a acuzat marti separatistii ca ceea ce ei prezinta drept o retragere a armamentului greu ar fi de fapt o regrupare a fortelor in vederea unor noi ofensive.

COMENTARII

DISQUS: