John Kerry, intr-o misiune ultra-delicata in Irak

John Kerry, intr-o misiune ultra-delicata in Irak

Secretarul de Stat american John Kerry a sosit marti in regiunea autonoma Kurdistan din Irak, in cadrul unei misiuni ultra-delicate menite sa incerce sa uneasca fortele politice in fata ofensivei insurgentilor sunniti, relateaza AFP.

DSK: Privirea menajerei ma provoca la un sex „rapid si consensual”
Breivik se juca World of Warcraft cate sapte ore pe zi

La Erbil, capitala Kurdistanului, Kerry urmeaza sa il intalneasca pe presedintele Massoud Barzani, care l-a indemnat pe premierul irakian Nuri al-Maliki, aflat la putere din 2006, sa demisioneze.

Secretarul de Stat va insista asupra “rolului important pe care l-ar putea juca kurzii in vederea ajutorarii Guvernului central sa faca fata (…) provocarilor, in interesul tuturor irakienilor”, a declarat Jen Psaki, o purtatoare de cuvant a Departamentului de Stat, potrivit mediafax.ro.

El a promis cu o zi inainte sustinerea intensiva a Irakului in fata “amenintarii la adresa existentei sale” pe care o reprezinta ofensiva jihadista, in urma intalnirilor pe care le-a avut cu premierul siit al-Maliki si alti oficiali politici si religiosi irakieni.

Ofensiva insurgentilor le-a permis kurzilor sa preia controlul asupra unor sectoare pe care si le disputa cu Bagdadul si pe care vor sa le integreze in regiunea autonoma.

Astfel, fortele lor de securitate detin deja controlul asupra orasului multietnic si petrolier Kirkuk, aflat in disputa.

“Traim astazi alte vremuri”, a declarat Barzani pentru postul CNN, numindu-l pe al-Maliki “vinovat de ceea ce s-a intamplat” in Irak si cerandu-i sa demisioneze.

“In ultimii zece ani, noi am facut tot ceea ce ne-a stat in putere (…) pentru a construi un Irak nou si democratic, dar, din nefericire, experimentul nu a reusit”, a adaugat el.

Intrebat daca kurzii din Irak cauta sa-si pproclame independenta, Barzani a raspuns ca “poporul este cel care isi stabileste viitorul”.

“Irakul este in mod clar pe cale sa se dezintegreze, oricum, si este evident ca un Guvern federal sau central a pierdut integral controlul”, a subliniat Barzani.

Oficiali americani sunt constienti de faptul ca aceste cuceriri efectuate de catre kurzi in ultimele saptamani pe teren ar putea sa fie ireversibile.

Insa Washingtonul vrea sa-i convinga pe kurzi sa ajute la accelerarea formarii unui nou Guvern, in urma alegerilor din aprilie.

In virtutea sistemului in vigoare in ultimii ani, presedintele Irakului este un kurd, premierul este un siit, iar presedintele Parlamentului este un sunnit.

“Kurzii au un rol mai bun de jucat in mentinerea unei anumite stabilitati a statului”, a declarat pentru presa un oficial de rang inalt de la Departamentul de Stat. “Daca decid sa se retraga din procesul politic de la Bagdad, acest lucru va accelera mult tendintele negative”, a adaugat el.

Insa, in cazul in care kurzii joaca un rol activ, “vor avea o influenta importanta la Bagdad”, a subliniat el.

Kurdistanul a primit in ultimele saptamani cateva mii de persoane care fug din calea ofensivei declansate pe 9 iunie de catre insurgenti. Kerry urmeaza sa le recunoasca eforturile, in fata “unei crize a refugiatilor foarte grava”.

COMENTARII

DISQUS: