Islamul si revolutiile arabe

Religia este o forta tot mai mare in desteptarea lumii arabe. Occidentalii ar trebui sa‑si pastreze calmul si sa aiba incredere in democratie. Scenele cu tirani arabi, batrani si ­corupti, rasturnati de la putere la porunca unei noi generatii de tineri idealisti, cu aspiratii democratice, uniti prin Facebook si entuziasmati de notiunea deschiderii spre o lume mai larga, i‑au tulburat pe observatorii de pretutindeni.

Liban: Atac sinucigas contra Hezbollah, dupa ce un militar libanez a fost executat de teroristi
ATAC SANGEROS intr-un centru comercial din Londra. Un barbat a fost injunghiat

Aceste revolutii sunt inca in plina desfasurare, chiar daca se afla in momente diferite ale ciclului. In Tunisia si Egipt ele merg in directia cea buna, caci starea de spirit predominanta este una optimista, iar la Orizont se arata alegeri libere. In Libia, Siria si Yemen dictatorii se agata de putere, cu grade diferite de reusita. Iar in tarile din Golf, monarhii se straduiesc sa contracareze dorinta de democratie cu o generozitate sustinuta de petrol si incununata de modeste concesii politice, greu obtinute.

Pana acum revoltele pareau sa aiba un caracter, in mare masura, laic. Discret, occidentalii au rasuflat usurati. Nu pentru ca toti sunt impotriva religiei. Multi dintre ei – indeosebi americanii – sunt credinciosi. Dar in general prefera propria lor varietate, iar de la 11 septembrie 2001 incoace sunt extrem de sensibili cand vine vorba de islam.

COMENTARII

DISQUS: