IRLANDEZII voteaza pro sau contra CASATORIILOR intre persoane de acelasi sex

IRLANDEZII voteaza pro sau contra CASATORIILOR intre persoane de acelasi sex

Birourile de vot s-au deschis astazi dimineata, la ora locala 7.00, in Irlanda, pentru un referendum privind casatoria intre persoane de acelasi sex, plebiscit care propune amendarea Constitutiei in vederea autorizarii „mariajului intre doua persoane, fara distinctie de sex”.

Cum se va schimba harta SUA
ONU: Populatia planetei va atinge pragul de 7 miliarde in zilele urmatoare

Peste 3,2 milioane de irlandezi sunt asteptati la urne, care vor ramane deschise pana la orele locale 22.00 (21.00 GMT).

Rezultatul plebiscitului ar urma sa fie cunoscut sambata dupa-amiaza.

Referendumul are loc la 22 de ani dupa dezincriminarea homosexualitatii, intr-o tara unde influenta Bisericii Catolice ramane puternica, chiar daca in declin.

Potrivit ultimelor sondaje de opinie, referendumul ar urma sa se incheie cu un rezultat favorabil, chiar daca distanta fata de un raspuns negativ s-a mai redus in apropierea votului.

In timp ce persoanele de peste 65 de ani par sa incline spre „nu”, iar tinerii spre „da”, rezultatul referendumului ar urma sa fie decis in„'Irlanda de mijloc”, in special in zonele rurale unde influenta Bisericii ramane mai puternica.

Adoptarea acestei reforme ii va permite Irlandei sa se ralieze celor 18 tari, dintre care 13 membre ale UE, in care casatoriile intre persoane de acelasi sex au fost legalizate sau sunt pe cale sa fie.

Aceste uniuni au devenit legale in 2014 la vecinul britanic, exceptand Irlanda de Nord.

Un raspuns favorabil la referendum este sustinut de toate partidele politice din Irlanda, printre care Fine Gael al premierului Enda Kenny.

Tabara celor care se pronunta in favoarea casatoriilor intre persoane de acelasi sex se bucura si de sustinerea unor celebritati din lumea sportului, a muzicii si filmului, printre care actorul Colin Farrell si liderul trupei U2, Bono, scrie AFP, citata de Agerpres.

La randul lor, Biserica Catolica din Irlanda si conservatorii au desfasurat o campanie energica, argumentand ca mariajul trebuie sa fie apanajul cuplurilor compuse dintr-un barbat si o femeie, dornice sa intemeieze o familie.

COMENTARII

DISQUS: 0