Inchisori CIA: Fostul premier polonez risca sa fie acuzat de crime impotriva umanitatii

Gazeta Wyborcza publica documente ce arata ca procurorul Jerzy Mierzewski, demis din acest caz acum doua saptamani din cauza unor "schimbari administrative", dorea sa puna sub acuzare membri ai guvernului SLD, la putere cand in Polonia ar fi existat inchisori CIA (2002-2005), pentru ca au incalcat Constitutia si au participat la crime impotriva umanitatii.

Castro l-a criticat pe Ahmadinejad pentru atitudinea sa antisemita
„Nu excludem o agravare a crizei”, anunta CEI CINCI INTELEPTI ai guvernului german

Procurorii care ancheteaza daca au existat inchisori CIA in Polonia vor sa puna sub acuzare membri ai SLD, inclusiv pe fostul premier Leszek Miller, pentru crime impotriva umanitatii, pentru presupusul lor rol in acest dosar, relateaza Radio Polonia. Gazeta Wyborcza publica documente ce arata ca procurorul Jerzy Mierzewski, demis din acest caz acum doua saptamani din cauza unor "schimbari administrative", dorea sa puna sub acuzare membri ai guvernului SLD, la putere cand in Polonia ar fi existat inchisori CIA (2002-2005), pentru ca au incalcat Constitutia si au participat la crime impotriva umanitatii. Documentele prezinta intrebari pe care procurorii le-au adresat unor experti, care urmau sa verifice legea internationala cu privire la legalitatea incarcerarii unor prizonieri identificati de CIA drept membri al-Qaida.

Procurorii investigau cazul in baza faptului ca pot dovedi existenta unei inchisori langa aeroportul Szymany din nord-estul tarii. "Intrebarile contin fapte stabilite", a spus o sursa sub acoperirea anonimatului. Procurorii au trimis intrebarile in februarie si au primit raspunsuri ce se afla intr-un raport de 50 de pagini, in mai. Cu toate ca noul procuror din caz, Waldemar Tyl, sustine ca Mierzewski a fost demis din cauza unei remanieri, Fundatia Helsinki se teme ca acesta ar putea fi finalul investigatiei, asa cum s-a intamplat in Lituania, unde au fost analizate acuzatii similare. Parlamentarul SLD Marek Siwiec s-a declarat surprins ca detaliile anchetei demarate in urma cu trei ani au fost prezentate presei si nu a exclus ca informatorul Gazeta Wyborcza sa fi transmis documentele ca razbunare pentru demiterea procurorului. "Existenta inchisorilor CIA este clara. Trebuie doar sa aflam daca ele au existat in tara noastra si, daca au existat, oare procedurile folosite acolo ne-au incalcat legile?", a spus el. Si Romania este suspectata ca ar fi gazduit inchisori secrete CIA.

COMENTARII

DISQUS: