Incendiu la Cernobil, fara o crestere a radioactivitatii, asigura Kievul

Un incendiu de proportii s-a declansat marti in zona de excluziune din jurul centralei nucleare accidentate de la Cernobil, au anuntat autoritatile uc

Un milion de familii din SUA si-au pierdut casele in 2010
Europenii care traiesc doar 47 de ani

Un incendiu de proportii s-a declansat marti in zona de excluziune din jurul centralei nucleare accidentate de la Cernobil, au anuntat autoritatile ucrainene, dand asigurari ca nu a fost detectata o crestere periculoasa a radioactivitatii, informeaza AFP.

‘Nicio agravare a nivelului de radioactivitate nu a avut loc in zona de excluziune, nici in teritoriile adiacente’, a anuntat intr-un comunicat administratia acestei zone.

Focul s-a propagat in dimineata zilei de marti la mai putin de zece kilometri de centrala, pe iarba uscata din zona puternic radioactiva, inainte de a se extinde spre un masiv impadurit, potrivit comunicatelor difuzate separat de aceasta institutie si de serviciul de stat pentru situatii de urgenta.

‘Niciun incendiu nu a fost detectat in incinta centralei’, care nu risca sa fie afectata, a dat asigurari la randul sau Administratia de Stat pentru reglementare nucleara.

Aproape 130 de pompieri, doua avioane si un elicopter al pompierilor lupta cu flacarile, potrivit serviciului de stat pentru situatii de urgenta.

Reactorul numarul 4 al centralei sovietice de la Cernobil, situata la circa o suta de kilometri nord de Kiev, a explodat in 1986 in timpul unui test de securitate, devenind cel mai grav accident nuclear din istorie. Elemente radioactive eliminate de reactor au contaminat, potrivit unor estimari, pana la trei sferturi din Europa, dar mai ales Ucraina, Rusia si Belarus, pe atunci republici sovietice. Zona din jurul centralei, pe o raza de 30 de kilometri, nu este nici acum locuita de oameni.

Alte trei reactoare ale centralei de la Cernobil au continuat sa produca electricitate pana la inchiderea definitiva a centralei, in decembrie 2000.

COMENTARII

DISQUS: 0