Grimsvotn arunca de zeci de ori mai multa cenusa decat vulcanul care a paralizat Europa in 2010

Grimsvotn arunca de zeci de ori mai multa cenusa decat vulcanul care a paralizat Europa in 2010

Vulcanul Grimsvötn, care a inceput sa erupa in noaptea de duminica, arunca de zeci de ori mai multa cenusa decat vulcanul Eyjafjallajökull, care in primavara anului 2010 a blocat timp de mai multe zile traficul aerian in Europa, a estimat vulcanologul britanic Dave McGarvie, de la The Open University din Milton Keynes, potrivit revistei New Scientist.

Zeci de romani au scapat din infernul din Libia si au ajuns in tara
Germania: Negocieri secrete intre SUA si talibani

Desi Grimsvötn arunca in atmosfera de la 10 la 100 de ori mai multa cenusa decat Eyjafjallajökull, particulele de cenusa ale acestuia sunt mai mari si mai grele si ele se vor aseza mai repede pe pamant, a mai apreciat el.

La randul sau, Sigurlaug Hjaltadottir, experta la Serviciul pentru Meteorologie si Geofizica din Islanda, a confirmat ca eruptia actuala este mai puternica decat cea de anul trecut. 'Grimsvötn, de sub ghetarul Vatnajokull, este un sistem vulcanic foarte activ, care si-a inceput pregatirile pentru actuala eruptia imediat dupa cea precedenta din 2004', a spus ea, indicand ca Grimsvötn arunca cenusa bazaltica, care nu contine multi compusi de siliciu, ca in cazul Eyjafjallajökull. Magma bogata in siliciu este mai vascoasa si astfel provoaca explozii mai puternice, in timp ce magma bazaltica arunca cenusa doar in prezenta ghetii sau a apei, a mai explicat aceasta, potrivit RIA Novosti.AGERPRES. Vulcanul Grimsvötn, care a inceput sa erupa in noaptea de duminica, arunca de zeci de ori mai multa cenusa decat vulcanul Eyjafjallajökull, care in primavara anului 2010 a blocat timp de mai multe zile traficul aerian in Europa, a estimat vulcanologul britanic Dave McGarvie, de la The Open University din Milton Keynes, potrivit revistei New Scientist. Desi Grimsvötn arunca in atmosfera de la 10 la 100 de ori mai multa cenusa decat Eyjafjallajökull, particulele de cenusa ale acestuia sunt mai mari si mai grele si ele se vor aseza mai repede pe pamant, a mai apreciat el. La randul sau, Sigurlaug Hjaltadottir, experta la Serviciul pentru Meteorologie si Geofizica din Islanda, a confirmat ca eruptia actuala este mai puternica decat cea de anul trecut. 'Grimsvötn, de sub ghetarul Vatnajokull, este un sistem vulcanic foarte activ, care si-a inceput pregatirile pentru actuala eruptia imediat dupa cea precedenta din 2004', a spus ea, indicand ca Grimsvötn arunca cenusa bazaltica, care nu contine multi compusi de siliciu, ca in cazul Eyjafjallajökull. Magma bogata in siliciu este mai vascoasa si astfel provoaca explozii mai puternice, in timp ce magma bazaltica arunca cenusa doar in prezenta ghetii sau a apei, a mai explicat aceasta, potrivit RIA Novosti.

COMENTARII

DISQUS: 0