GERMANIA respinge cererea GRECIEI de imprumut

GERMANIA respinge cererea GRECIEI de imprumut

Germania respinge cererea Greciei referitoare la acordul de imprumut, pentru ca „nu este substantiala”. Germania a declarat ca solicitarea Greciei privind extinderea programului de imprumut de 6 luni este inacceptabila, desi anterior existau semne ca s-ar putea ajunge la un compromis.

„Violul nasterii” sau cum sunt ABUZATE femeile atunci cand dau viata unui copil
Presa: SUA, gata sa ofere Rusiei detalii despre scutul antiracheta din Romania

Grecia dorea un pachet de asistenta pe sase luni, nu o continuare a prezentului acord, care are multe conditii dure de indeplinit, scrie BBC News.

Purtatorul de cuvant al Ministerului de Finante german a declarat ca „aceasta propunere nu este suficient de substantiala pentru a reprezenta o solutie”.

Pe de alta parte, Comisia Europeana a clasificat cererea Greciei ca fiind „pozitiva”.

Presedintele CE, jean-Claude Juncker, considera ca scrisoarea Greciei ar fi un semnal pozitiv, care ar deschide calea spre un compromis rezonabil, in interesul stabilitatii financiare din zona euro, ca intreg, a spus purtatorul de cuvant Margaritis Schinas. „Detaliile propunerii din scrisoarea imprumutului pentru Grecia si raspunsul la aceasta scrisoare sunt acum la dispozitia Eurogrupului”, a spus el, referindu-se la reuniunea de vineri a ministrilor de Finante de la Bruxelles.

Cateva minute mai tarziu, insa, purtatorul de cuvant al Ministerului german de Finante a spus ca cererea Greciei este „o dorinta de a primi un acord-pod spre imprumutul extern, dar fara a indeplini cerintele programului. Scrisoarea nu indeplineste criteriile asupra carora s-a agreat in Eurogrup, luni”.

Diferentele dintre declaratiile Berlinului si Bruxelles-ului demonstreaza parerile diferite intre UE si Germania, la cel mai inalt nivel. Nu este clar, deocamdata, care dintre parti va castiga si care va ceda, dar  sperantele ca Grecia sa se indrepte spre semnarea unui acord au inceput din nou sa se piarda.

Scrisoarea Greciei include o pledoarie pentru mentinerea „echilibrului fiscal” pe o perioada de sase luni, in timp ce negociaza cu partenerii din zona euro, in privinta cresterii economie pe termen lung si reducerea datoriei.

COMENTARII

DISQUS: