Fenomen extrem de grav care afecteaza Cercul Polar. Suedezii au cerut ajutor extern

Suedezii, straini de arsita si de incendii de vegetatie, au parte de ambele, din plin, in aceasta vara. Seceta indelungata a uscat vegetatia, care

Minerii chilieni si Pactul Tacerii: sex in grup, canibalism si nebunie
WikiLeaks: Voronin s-a indreptat catre UE pentru a rezolva problema transnistreana

Suedezii, straini de arsita si de incendii de vegetatie, au parte de ambele, din plin, in aceasta vara.

Seceta indelungata a uscat vegetatia, care se aprinde la prima scanteie. Iar umiditatea crescuta si vantul au impins flacarile din regiunile centrale in aproape toata tara.

Pompierii suedezi de lupta cu 44 de focare, dintre care unele dincolo de cerul polar. Si spun ca situatia e de o gravitate fara precedent in istoria recenta a tarii.

Incendiile au izbucnit la finalul saptamanii trecute, in trei regiuni din centrul Suediei, si s-au raspandit rapid in aproape toata tara. Focul a ajuns inclusiv in zonele locuite. O mie de oameni si-au parasit in graba casele amenintate de valvataie.

Pompierii suedezi, care nu prea sunt obisnuiti cu incendiile de amploare, se confrunta cu o situatie cat se poate de dificila – incendiul e ajutat de umiditatea scazuta si de vantul puternic.

Din cauza secetei si a temperaturilor neobisnuit de ridicate, flacarile au trecut chiar de Cercul Polar. Valvataia a ajuns inclusiv in zone unde armata suedeza face antrenamente. Asa ca operatiunile de stingere a focului au fost oprite din cauza pericolului de explozie.

Autoritatile suedeze au cerut ajutor extern. Norvegia a trimis deja sase elicoptere, iar Italia a ajutat cu doua avioane de pompieri. In plus, autoritatile au facut apel la voluntari din randul populatiei, intrucat pompierii sunt depasiti de situatie.

Suedezii au parte de o vara mai calduroasa ca de obicei, care a debutat mai devreme. Meteorologii au anuntat ca tara a avut parte de cea mai fierbinte luna de mai de cand se fac inregistrari meteo.

Si pompierii americani se lupta cu incendii de amploare. In Oregon, un focar aparut marti a inghitit aproape 8 kilometri patrati de vegetatie, pana ieri dupa amiaza. Flacarile se apropie insa periculos de cartierele rezidentiale, asa ca zeci de familii care locuiesc la margine si-au abandonat deja casele.

Un foc de dimensiuni mai mici, dar care se raspandeste mai repede, a mobilizat zeci de pompieri si in statul Washington. 700 de familii au primit ordin de evacuare urgenta si cel putin o locuinta a fost facuta scrum.

COMENTARII

DISQUS: 0