Europa va construi cel mai mare observator astronomic din lume in Chile

Europa a ales in sfarsit locul in care va construi cel mai mare telescop terestru din lume, iar locatia nu este in Europa.

Mohamed Morsi, in vizita oficiala la Bruxelles si Roma saptamana viitoare
Hotel de gheata, nevoit sa-si instaleze alarme de incendiu

Noul observator al Europei va fi construit in muntii Cerro Armazones, un varf de 3000 de metri in desertul Atacama. E-ELT (European Extremely Large Telescope) va avea o oglinda cu diametrul de 42 de metri, de cinci ori mai mare decat cel mai mare telescop actual. Astronomii spun ca acest observator de noua generatie va fi atat de puternic incat va putea capta imagini ale planetelor din alte sisteme solare.

Va putea de asemenea sa ofere noi perspective asupra gaurilor negre, formarea galaxiei, materiei intunecata si chiar si despre energia intunecata. Acordul final asupra proiectului E-ELT va fi dat la sfarsitul anului, potrivit BBC. Organizatia European Southern Observatory care se ocupa de proiect spune ca acesta va fi operational pana in 2018. Costul estimat este de un miliard de euro. Decizia cu privire la locul noul observator a fost luata de catre consiliul ESO dupa mai multi ani de studii ale mai multor zone, printre care Chile si Insulele Canare, Spania.

 

COMENTARII

DISQUS: