Doua persoane retinute si doi chelneri inculpati in scandalul politic din Polonia

Doua persoane retinute si doi chelneri inculpati in scandalul politic din Polonia

Doi chelneri din doua restaurante selecte ale Varsoviei, unde mai multi oficiali polonezi au fost inregistrati in timpul unor discutii private, au fost inculpati oficial marti, alte doua persoane fiind retinute de politiei.

Mama surogat pentru nepotii lui Bin Laden a fost batuta in Siria
Tarile Europei Centrale sunt lovite de un al doilea val de inundatii

De asemenea, au fost confiscate numeroase suporturi de stocare a datelor. Parchetul polonez nu a furnizat detalii despre identitatea celor interpelati, dar presa poloneza sustine ca printre ei s-ar numara si un bogat om de afaceri din sectorul comertului cu carbune.

Scandalul a izbucnit saptamana trecuta, cand revista Wprost a inceput sa publice transcrieri ale unor conversatii particulare purtate prin restaurante de oficiali de rang inalt, precum guvernatorul Bancii Centrale, Marek Belka, ministrul de interne, Bartlomiej Sienkiewicz, fostul ministru de finante, Jacek Rostowski, sau ministrul de externe Radoslaw Sikorski.

Fara sa stie ca sunt ascultati si inregistrati, acestia si-au marturisit opinii sincere, dar care au starnit stupoare cand au fost publicate. Cea mai notabila a fost o discutie in care ministrul de externe a spus despre relatia cu SUA ca ‘nu face nici doua parale’, intrucat, in opinia sa, ea creeaza polonezilor ‘sentimentul fals al securitatii’ si duce la conflicte cu Germania, Franta si Rusia.

Dupa aceste revelatii, partidele de opozitie au cerut o motiune de cenzura pentru demiterea guvernului condus de Donald Tusk. Acesta din urma considera ca scandalul inregistrarilor este o ‘actiune planuita’ de discreditare a cabinetului sau si a afirmat ca nu-i va demite pe cei ‘al caror pacat este ca au facut afirmatii necenzurate in timpul unor intalniri private’.

COMENTARII

DISQUS: