Donald Tusk le-a propus liderilor statelor UE o abordare pe etape a negocierilor pentru Brexit

"Liniile directoare" ale negocierilor dintre Uniunea Europeana si Marea Britanie privind iesirea acesteia din urma din blocul comunitar, remise vineri de presedintele Consiliului European, Donald Tusk, liderilor celor 27 (cele 28 de state membre minus Regatul Unit), prevad o abordare etapizata a acestor tratative.

Memorial Day – Ambasada SUA va fi inchisa luni
Iulia Timosenko, in stare grava in penitenciar

Ele ar urma sa fie aprobate de liderii celor 27 la summitul prevazut sa aiba loc la 29 aprilie, noteaza agentia Reuters, care sintetizeaza principalele puncte ale documentului de opt pagini transmis de Tusk partenerilor din UE.

O abordare pe etape

In cazul in care intr-o prima faza a negocierilor, prevazuta sa inceapa in iunie acest an, se inregistreaza "suficiente progrese" in directia unui acord cu privire la termenii unei "retrageri ordonate" care sa se produca la 29 martie 2019, UE27 poate lansa discutii asupra viitoarelor relatii de comert liber pe termen lung cu Marea Britanie. Este vorba de un compromis intre pozitia "durilor" din UE, care nu vor discutii pe tema relatiilor comerciale inainte de un acord complet asupra Brexit, si cea a Londrei, care cere lansarea imediata a acestor tratative.

Donald Tusk a indicat vineri ca UE ar putea stabili chiar in aceasta toamna ca s-au facut suficiente progrese in acest sens. Totusi, inca nu este clar daca va fi sau nu necesara unanimitatea, pentru ca daca va fi necesara unii membri ar putea bloca negocierile comerciale. Unele state estice cu numerosi expati in Marea Britanie vor dori probabil mai multa siguranta in ce priveste drepturile lor, in timp ce puterile occidentale prefera sa se acorde prioritate tratativelor comerciale, conform Agerpres.

'Aranjamente de tranzitie'

Dupa martie 2019, Marea Britanie ar putea dispune de cativa ani in care nu va fi obligata sa renunte complet la beneficiile apartenentei la blocul comunitar, pentru ca tranzitia sa fie mai usoara atat pentru oameni, cat si pentru mediul de afaceri. In acest caz insa va trebui sa accepte regulile Uniunii, cum ar fi cele privind libera circulatie, si sa se supuna controlului Curtii Europene de Justitie si altor autoritati ale UE. Toate aceste aranjamente de tranzitie trebuie "definite clar si limitate in timp", se subliniaza in document.

UE27 inseamna Uniunea celor 27

Cele 27 de state ale UE vor fi unite in fata eforturilor britanice de a le diviza si sunt pregatite sa joace dur in fata amenintarii premierului britanic Theresa May privind posibilitatea unui Brexit fara un acord prealabil cu Uniunea. Bruxelles-ul considera ca Marea Britanie are nevoie de un astfel de acord in mai mare masura decat UE.

Fara dumping

Marea Britanie nu trebuie sa se astepte la un acord de comert liber daca spera sa creeze avantaje competitive pentru companiile sale oferindu-le subventii de stat sau incalcand normele de mediu ori de munca ale UE sau daca se transforma intr-un paradis fiscal. "Orice acord de comert liber va trebui sa fie unul echilibrat, ambitios si cuprinzator", se arata in document.

Drepturi si beneficii

Marea Britanie nu va putea beneficia de aranjamente mai avantajoase pentru ea in afara Uniunii decat in cadrul acesteia, pentru ca s-ar crea o panta periculoasa pe care s-ar putea inscrie si alte state doritoare sa plece. Donald Tusk saluta faptul ca Theresa May a recunoscut ca nu poate beneficia de avantajele apartenentei la piata unica fara sa accepte libertatea de circulatie a mainii de lucru din UE, dar nu este de acord cu sugestia ei ca Bruxelles-ul sa deschida negocieri comerciale "tehnice" in anumite sectoare. "Mentinerea integritatii pietei unice exclude participarea bazata pe o abordare sectoriala. Un stat care nu este membru al Uniunii si care nu isi asuma obligatiile unui stat membru nu poate beneficia de aceleasi drepturi si avantaje ca un stat membru", conchide documentul.

'Factura pentru Brexit'

Factura retragerii Marii Britanii din blocul comunitar nu poate fi deocamdata calculata cu precizie, dar anul acesta UE trebuie sa convina asupra unei metodologii in acest sens. Potrivit proiectului de directive pentru negocierile cu privire la Brexit, "va fi necesar un acord financiar care sa asigure ca atat Uniunea, cat si Marea Britanie isi respecta obligatiile asumate pana la data retragerii, acord care sa aiba in vedere toate angajamentele legale si bugetare".

'Probleme la frontiere'

UE nu doreste sa perturbe pacea din Irlanda de Nord, cu care UE va avea o noua frontiera terestra. In acelasi timp, Uniunea este preocupata de situatia bazelor militare britanice din Cipru si va acorda Spaniei un cuvant special de spus cu privire la teritoriul britanic Gibraltar, care se afla in UE.

COMENTARII

DISQUS: 0