De frica Rusiei, inca un stat vrea in NATO

De frica Rusiei, inca un stat vrea in NATO

Finlanda trebuie sa se gandeasca serios sa adere la NATO ca urmare a actiunilor agresive ale Rusiei in Ucraina, iar un referendum pe aceasta tema ar putea fi organizat dupa alegerile legislative de anul viitor, a declarat ministrul finlandez al apararii, Carl Haglund.

Miss Rusia 2013 il sfideaza pe Putin
Un pilot american beat a fost arestat in Olanda

‘Cred ca motivele pentru aderarea la NATO sunt mai puternice ca oricand’, a punctat oficialul finlandez in interviu, cerand totodata Rusiei sa nu fie surprinsa de o dezbatere pe acest subiect chiar in vecinatatea ei, pentru ca ea insasi a provocat-o prin actiunile impotriva Ucrainei. ‘Rusia a pictat un tablou sumbru despre aderarea Finlandei la NATO, dar (rusii) trebuie sa se priveasca in oglinda si sa-si dea seama ca nu si-au respectat angajamentele, motiv pentru care vecinii lor nu mai pot avea incredere in ei’, a continuat ministrul Carl Haglund.

‘Desi Rusia nu este in prezent o amenintare pentru Finlanda, ea este imprevizibila’, a avertizat el in continuare, estimand ca NATO este comunitatea naturala din care tara sa trebuie sa faca parte. Ideea aderarii la NATO este de altfel sprijinita si de noul premier finlandez, Alexander Stubb, ce va fi investit in functie saptamana viitoare.

Finlanda are o istorie dificila cu gigantul sau vecin de la est. Ea si-a castigat independenta fata de imperiul tarist dupa revolutia bolsevica, dar a fost foarte aproape de a o pierde din nou in al Doilea Razboi Mondial, cand a luptat impotriva Uniunii Sovietice. In timpul Razboiului Rece, Finlanda a optat pentru o neutralitate politica in confruntarea dintre cele doua blocuri, dar pe plan economic s-a apropiat de statele occidentale.

In prezent, sondajele arata ca numai unul din cinci finlandezi doresc aderarea la NATO. Totusi, ministrul Haglund crede ca acest lucru s-ar putea schimba daca in Finlanda se va desfasura o dezbatere onesta si deschisa despre includerea in Alianta Nord-Atlantica a acestei tari ce are o frontiera de 1.300 de kilometri cu Rusia. El i-a acuzat totodata pe acei politicieni din propria tara care ‘se ascund in spatele opiniei publice’ in loc sa exprime o pozitie clara cu privire la aderarea la NATO.

COMENTARII

DISQUS: