Criza iraniana ia amploare: Obama reactioneaza, Berlinul cere explicatii

Criza iraniana ia amploare: Obama reactioneaza, Berlinul cere explicatii

Barack Obama condamna ca "inacceptabil" atacul de la ambasada britanica din Teheran. Berlinul l-a convocat pe ambasadorul Iranului, in urma atacului de la ambasada Marii Britanii la Teheran, afirmand ca Iranul trebuia, conform legilor internationale, sa protejeze misiunile straine, a declarat marti ministrul german de Externe Guido Westerwelle, relateaza AFP.

Cine e noul sef al FMI
Elan Schwartzenberg l-a urmarit pe Traian Basescu in Israel

Presedintele Statelor Unite Barack Obama a calificat marti ca "inacceptabil" atacul de la ambasada britanica din Iran, avertizand Teheranul ca are "responsabilitatea de a proteja misiunile diplomatice," relateaza AFP. "Suntem profund tulburati de asaltul impotriva Ambasadei Marii Britanii in Iran. Acest tip de comportament este inacceptabil si indemn cu fermitate Guvernul iranian sa-i pedepseasca pe vinovati", le-a spus Barack Obama jurnalistilor, in timp ce-l primea pe premierul olandez Mark Rutte in Biroul Oval, la Casa Alba.

Protejarea reprezentantelor straine "constituie o obligatie internationala, pe care trebuie sa o respecte toate tarile", a insistat presedintele american. "Faptul ca fortele antirevolta sunt incapabile sa reia controlul la ambasada arata ca Guvernul iranian nu isi ia obligatiile internationale in serios", a apreciat Barack Obama. Zeci de manifestanti au atacat si au patruns marti in incinta ambasadei britanice si intr-o alta cladire diplomatica britanica din Teheran, pe fondul tensiunilor referitoare la dosarul nuclear iranian. Manifestantii islamisti au patruns de doua ori in sediul ambasadei britanice si au ocupat cateva ore o fosta resedinta britanica situata in nordul capitalei iraniene.

Berlinul l-a convocat pe ambasadorul Iranului, in urma atacului de la ambasada Marii Britanii la Teheran, afirmand ca Iranul trebuia, conform legilor internationale, sa protejeze misiunile straine, a declarat marti ministrul german de Externe Guido Westerwelle, relateaza AFP.

"Am dispus convocarea ambasadorului Iranului la sediul Ministerului Afacerilor Externe", le-a spus Guido Westerwelle mai multor jurnalisti, la finalul unei intilniri cu ministrul grec de Externe, Stavros Dimas, la Berlin.

"Noi condamnam atacarea ambasadei britanice din Iran, unde o scoala germana a suferit, de asemenea, pagube importante. Acest atac constituie o incalcare a legilor internationale si nu este absolut deloc acceptabila", a subliniat Westerwelle. Germania este alaturi de Marea Britanie, din "solidaritate" fata de partenerul sau european, a adaugat ministrul german de Externe, subliniind ca protectia misiunilor straine este garantata de legile internationale. "Vom aminti acest lucru Iranului, intr-un mod foarte clar", a mai subliniat ministrul. Zeci de manifestanti islamisti radicali au atacat, ocupat si devastat marti sediul ambasadei Marii Britanii la Teheran, cerand inchiderea acesteia si amplificand tensiunile deja puternice cu tarile occidentale, pe tema dosarului nuclear iranian.

Manifestantii islamisti au patruns de doua ori in sediul ambasadei britanice si au ocupat cateva ore o fosta resedinta britanica situata in nordul capitalei iraniene. Acest atac a provocat un val de condamnari internationale, Inaltul Reprezentant UE pentru Politica Externa Catherine Ashton denuntand, spre exemplu, o "incursiune total inacceptabila", in timp ce Ministerul iranian al Afacerilor Externe a declarat ca regreta atacul.

COMENTARII

DISQUS: 0