Comisarul european Štefan Füle clarifica declaratiile controversate despre aderarea Romaniei la UE

Comisarul european Štefan Füle clarifica declaratiile controversate despre aderarea Romaniei la UE

Comisarul european pentru Extindere, Stefan Fule, a clarificat declaratiile controversate facute vineri, despre aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana. Intr-un interviu acordat corespondentului „Adevarul“ la Bruxelles, Cristian Unteanu, oficialul european a evaluat importanta Romaniei in politica de vecinatate si extindere a UE, explicand si de ce a contat impunerea unui Mecanism de Cooperare si Verificare (MCV).

Belgia vrea sa ridice complet secretul bancar in cazul strainilor
David Cameron: Marea Britanie nu trebuie sa ramana „cu orice pret” in Uniunea Europeana

„Nu pun sub semnul intrebarii credibilitatea Romaniei si a Bulgariei sau reformele pe care aceste doua state le-au intreprins in drumul lor european. Am vrut sa ma concentrez pe ideea acelui mecanism special creat pentru Romania si Bulgaria, MCV (Mecanismului de Cooperare si Verificare), care are rolul de a monitoriza evolutia punctelor vulnarabile ale acestor doua state: justitia si coruptia in cazul Romaniei si, in plus, crima organizata, in cazul Bulgariei. De aceea, am lucrat foarte mult in cazul Croatiei (n.r. ultima tara intrata in UE la 1 iulie 2013) pentru a fi siguri ca nu mai este nevoie de un asemenea mecanism“, a declarat comisarul european pentru Extindere.

„Am apreciat intotdeauna modul in care Romania a sustinut in totalitate actiunile Comisiei Europene. Daca am rescrie povestea integrarii Romaniei, am putea observa ca acest stat a fost intotdeauna in prima linie a celor care acceptau propunerile de reforme si actiuni in domeniul justitiei si al drepturilor fundamentale, cum ar fi capitolele 23 si 24. De asemenea, Romania a sustinut introducerea statutului de tara – candidata pentru statele aspirante la integrarea in Uniunea Europeana. Asadar, multumita sustinerii Romaniei am putut evolua la capitolul extindere“, a afirmat oficialul de la Bruxelles.

„Am apreciat cu adevarat suportul pe care Romania l-a oferit extinderii Uniunii, in special in Balcanii de Vest. Nu exagerez in a spune ca a fost o mare realizare diplomatica organizarea summitului SEECP (Procesul de Cooperare din Europa de Sud-Est) la Bucuresti, saptamana trecuta. A fost un real succes diplomatic – aducerea laolalta a sefilor de stat si guvern din statele Europei de Sud-Est si transformarea intrunirii intr-un summit cu rezultate palpabile: presedintele kosovar a fost invitat ca observator si a plecat ca membru egal al celorlalte state. Acest lucru nu putea fi posibil fara diplomatia romana“, considera Fule.

„In calitatea mea de comisar pentru Extindere, ma ocup si de parteneriatele cu vecinatatea UE, fie ca este vorba de est sau sud. De aceea, in ceea ce priveste Parteneriatul Estic, am apreciat verticalitatea si sustinerea Bucurestiului in fata pozitiei rusesti fata de Moldova si Ucraina. In cazul Moldovei, Romania si-a demonstrat solidaritate prin implementarea unor masuri concrete de sustinere. Sa ne gandim la infrastructura energetica (n.r. gazoductul Iasi-Ungheni) “.

Intrebat daca impunerea MCV-ului a fost un test pentru Romania si de ce nu a fost acceptata o data limita, comisarul european a declarat ca acest mecanism a fost la randul sau un test pentru Uniunea Europeana. „Au existat discutii, iar eu sunt unul dintre cei care sustin definirea foarte exacta a ceea ce trebuie facut, precum si stabilirea unui calendar. Nu este un mecanism permanent si nici nu se va transforma intr-o asemenea institutie. Comisia a inregistrat un progres in acest sens, pentru ca acum sunt analizate toate statele membre, ca sa descoperim ce nu merge corect.“

„Consider ca aderarea Romaniei si Bulgariei si introducerea MCV-ului a reprezentat un wake-up call pentru Comisie, in sensul in care am inteles ca trebuie sa gandim foarte bine cum se poate aplica partea teoretica – de pe hartie- in realitatea statelor membre sau a aspirantelor. In cazul Croatiei, dar si a Serbiei sau Muntenegru, am abordat altfel integrarea: am fost mult mai atenti si hotarati sa vedem implementarea reformelor. Nu am schimbar procesul de aderare, dar l-am abordat diferit si in cazul Croatiei putem spune ca este un succes“, a explicat comisarul european, Stefan Fule.

In ceea ce priveste contextul tensionat din imediata vecinatate estica a Europei, Stefan Fule considera ca experienta Romaniei si sustinerea ei fata de valorile fundamentale ale UE sunt extrem de valoroase pentru Bruxelles.

Declaratii publicate de presa ceha, vineri 27 iunie

Intrebat, intr-un interviu acordat Euractiv Cehia, ce s-a schimbat in domeniul procesului de extindere in ultimii cinci ani, Stefan Fule a raspuns:

„Multe lucruri. Atat statele membre, cat si cele candidate simt o oboseala in legatura cu ritmul lent al procesului de extindere. In primul rand, ultima extindere, cu Romania si Bulgaria, a ridicat o serie de semne de intrebare in legatura cu credibilitatea intregului proces. Pentru ca a fost prima data cand UE a decis sa introduca un mecanism special de cooperare si verificare in cazul unor state membre. Cea mai mare provocare a fost restabilirea credibilitatii pierdute privind procesul de extindere. Suntem nevoiti sa extindem si sa inasprim standardele. Statele candidate trebuie sa demonstreze ca legislatia adoptata este functionala".

Declaratiile a fost criticate de oficialii romani, cu precadere din cauza faptului ca ele au survenit in ziua in care Moldova, Ucraina si Georgia au semnat Acordurile de Asociere cu UE, la Bruxelles.

COMENTARII

DISQUS: