Cine sunt mercenarii rusi trimisi in Crimeea pentru a ajuta la cucerirea regiunii de catre Rusia

Cine sunt mercenarii rusi trimisi in Crimeea pentru a ajuta la cucerirea regiunii de catre Rusia

Presedintele rus Vladimir Putin a acordat mai multe onoruri de stat si medalii catre un grup de peste 300 de rusi care au fost mobilizati din tara natala in Crimeea, unde au ajutat la cucerirea regiunii de rebelii proseparatisti.

Tsipras: Grecia si Turcia trebuie sa coopereze mai mult impotriva traficantilor de imigranti
Procurorii renunta la cazul impotriva lui DSK

Puterea de la Kremlin nu a tinut cont de trecutul mercenarilor, angajand batausi, fosti puscariasi, motociclisti inarmati pentru a zdrobi fortele ucrainene, potrivit cotidianului „Novaya Gazeta”.

In ultimele luni, Kremlinul a rasplatit prin medalii si bani mai mult de 300 de rusi angajati sa sprijine fortele ruse si separatistii din Crimeea, asigurand anexarea peninsulei la Federatia Rusa. Desi pe site-ul presedintiei ruse a fost postat anuntul acordarii distinctiilor, numele mercenarilor sunt tinute secret.

Datorita eforturilor lui Serghei Kanev, jurnalist rus de investigatie din cadrul ziarului „Novaya Gazeta” („Gazeta Noua”), numele premiatilor au inceput sa iasa la suprafata unul cate unul. O buna parte dintre ei sunt patroni de trusturi media si jurnalisti care au contribuit la raspandirea propagandei Kremlinului. Printre ei se mai numara huligani microbisti, motociclisti inarmati, ultranationalisti si fosti puscariasi, a descoperit Kanev.

„Noua Gazeta”, detinuta partial de fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, este cunoscuta in Rusia pentru pozitia sa critica fata de puterea centrala de la Moscova si pentru reportajele critice la adresa guvernantilor rusi. Incepand cu 2001, patru jurnalisti ai acestei publicatii au fost omorati , printre care disidenta Anna Politkovskaya, care a documentat legaturile intre gruparile de crima organizata si Moscova.

Kanev l-a vizat pe Felix Cerniakovski, motociclist in cadrul gruparii Lupii de Noapte, unde este cunoscut sub pseudonimul „Corbul Negru”. Despre el a mai existat rapoarte potrivit carora a participat la violente fatale impotriva gruparii rivale „Try Dorogi ” („Trei Drumuri”).

Jurnalistul rusa descoperit si-un tanar de 26 de ani care a ispasit pedepse in inchisoare pentru agresiune si atac armat la o biserica ortodoxa, un director de 60 de ani al unei rezerve naturale acuzat de frauda si abuz la locul de munca si pe Viktor Keller, care a ispasit o pedeapsa de patru ani in spatele gratiilor pentru furt. Totusi el este astazi presedintele departamentului anticoruptie din cadrul Uniunii Veteranilor Rusia-Afgan, precizeaza Kanev. Desi o mare parte dintre rusii care au fost rasplatiti cu distinctii prezidentiale au fost abordati de jurnalistul rus, in special prin intermediul retelelor sociale, doar unul singur a raspuns pozitiv invitatiei lui Kanev. Oferind dezvaluiri in exclusivitate, veteranul rus a vorbit cu jurnalistul rus sub protectia anonimatului. „Un prieten din gasca noastra m-a sunat si mi-a propus sa merg intr-o calatorie de afaceri in Crimeea, pentru a ne ajuta fratii rusi. Am fost adusi in Crimeea cu un avion militar IL-76 – eram 50 de oameni. Am aterizat la un aeroport militar si am fost dusi la un hostel cu un autobuz.” „Un alt grup a sosit pe calea apei, pe la Sevastopol. Comandantul nostru era un barbat pe nume Nikolai. Treaba noastra era sa capturam si sa blocam cladiri din Simferopol, sa ne sprijinim armata si sa reducem la tacere disidentii. Purtam tot timpul masti si pelerine, dar le dadeam jos in timpul demonstratiilor. Multi dintre noi si-au lasat barba sa creasca, pentru a nu fi recunoscuti”, a mai spus fostul luptator. Kanev a subliniat ca puterea de la Kremlin a ignorat trecutul penal al mercenarilor trimisi in Crimeea, fiind irelevant fata de scopul ultim al puterii.

COMENTARII

DISQUS: 0