Cel putin 10 morti in Mississippi, in urma unei tornade

Cel putin 10 persoane si-au pierdut viata sambata, in urma unei tornade care a afectat statul Mississippi, relateaza New York Times.

IIF: O „reala posibilitate” sa asistam la iesirea Ciprului din zona euro
UE ar putea OBLIGA Romania sa primeasca 2400 de REFUGIAȚI

Guvernatorul Haley Barbour a decretat stare de urgenta in zonele afectate, iar sapte districte, pe o distanta de peste 300 de kilometri, au inregistrat probleme, de la copaci cazuti si linii de curent rupte, pana la case daramate. Un oficial din serviciile de interventie in situatii de urgenta a apreciat ca tornada a lasat mii de persoane fara curent electric si sute fara adapost.

George Flynn, purtator de cuvant al Agentiei pentru managementul situatiilor de urgenta din Mississippi, a subliniat ca, desi tornadele sunt tipice pentru aceasta zona in aceasta perioada a anului, aceasta a avut un diametru de 1,2 kilometri, ceea ce este neobisnuit. „Este, in mod clar, cea mai grava tornada din ultimele decenii”, a spus el. Printre persoanele care si-au pierdut viata se numara si trei copii, iar 21 de persoane au fost duse la spital. „Cred ca ar fi putut fi mult mai rau”, daca Serviciul national de meteorologie nu ar fi emis miercuri avetismente si daca nu ar fi existat sistemele imbunatatite de reactie in astfel de situatii, implementate dupa uraganul Katrina, a subliniat Flynn.

Mai multe evenimente organizate in aer liber, printre care o excursie la care urmau sa participe sute de copii, au fost anulate inainte de furtuna, iar populatia a fost avertizata cu 20-30 de minute inainte ca se apropie, a explicat el. Tornada, care a afectat mai multe state din sudul SUA, a ajuns prima data in Louisiana, unde ar fi afectat un rezervor de la o uzina chimica, inainte de a traversa raul Mississippi, in jurul orei locale 11.30 (19.30 ora Romaniei). In cateva ore a trecut prin aproape toata zona rurala a statului, atingand puterea maxima in districtul Yazoo. Resedinta districtului, Yazoo City, avand o populatie de 10.000 de locuitori, a fost orasul cel mai grav afectat.

Guvernatorul de Mississippi a inspectat o parte din regiunea lovita de tornada. „A spus ca arata exact ca dupa Katrina, pentru ca in unele zone nu mai este nimic”, a afirmat Flynn. Serviciul national de meteorologie a emis avertismente pentru estul Mississippi pana duminica, la ora locala 2.00 (10.00 ora Romaniei), avertizand ca locuitorii se pot astepta la grindina de marimea unei mingi de tenis.

 

COMENTARII

DISQUS: