Ce arme nucleare ascund europenii?

Federatia Oamenilor de Stiinta Americani considera ca sunt 200 de bombe termonucleare B61, presarate pe teritoriul Italiei, Belgiei, Germaniei si Olandei. Este Italia capabila de un atac termonuclear? Ar putea belgienii si nemtii sa lanseze bombe cu hidrogen, iar Germania bombe de 13 ori mai

Accident tragic in Spania! Un roman a murit pe loc, iar alti 4 oameni au fost raniti
Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs in Peru

puternice decat cele de la Hiroshima? In afara de Franta si Anglia, care si-au construit singure arme nucleare, lista tarilor europene care au acest „secret murdar”, este dezvaluita de Times. Bombele nucleare sunt ascunse la baze aeriene din Italia, Belgia, Germania si Olanda, iar avioane din toate aceste tari sunt capabile sa le lanseze. Federatia Oamenilor de Stiinta Americani considera ca sunt 200 de bombe termonucleare B61, presarate pe teritoriul acetor tari. Conform unui acord NATO din timpul Razboiului Rece aceste bombe, care teoretic apartin Statelor Unite, pot fi folosite de catre tarile in care sunt depozitate, in caz de conflict. La douazeci de ani de la prabusirea Zidului Berlinului, pilotii germani, belgieni, italieni si olandezi pot declansa un conflict nuclear.

Detinerea acestui tip de armament este o violare a spiritului Tratatului de Neproliferare Nucleara, din 1968. Din punct de vedere legal, aceste arme sunt autorizate pe teritoriul Europei, pentru ca au fost aduse inainte de semnarea tratatului, insa in momentul in care acesta a fost semnat, a existat un angajament al celor patru tari cu SUA in care se stipula ca „nu vor fi transferate si nici controlate, direct sau indirect, arme nucleare”. Desi in timpul Razboiului Rece prezenta armelor a fost tolerata, tarile nealiniate la tratat au criticat Statele Unite pentru exemplul prost pe care il dau in lupta pentru dezarmare nucleara. Anul trecut animozitatea a crescut, in urma unui raport al U.S. Airforce, in care se preciza ca nu sunt asigurate conditiile de securitate necesare depozitarii armelor. Un sondaj realizat in cele patru tari in 2006 a aratat ca 70% din populatie doresete ca armele sa fie retrase de pe teritoriul lor. Pana acum, doar Belgia si Germania au cerut oficial acest lucru. Statele Unite considera insa ca prezenta armelor pe teritoriul european este o grantie a securitatii NATO si nu sustin dezvoltarea propriilor arme nucleare ale statelor aliate. Prezenta bombelor B61 in Europa „ramane o legatura politica si militara puternica intre membrii europeni si americani ai aliantei”, se arta intr-un raport din 2008 al Secretariatului de Stat pentru aparare american. Programul pentru dezarmare nucleara a lui Barack Obama poate prevede o incetare a acordului bilateral, dar in lipsa unei solutii concrete, tarile incep sa ia singure masuri pentru a scapa de aceasta povara. In 2001, cand Grecia a comandat un nou model de avion de lupta, acesta nu a fost capabil sa suporte o bomba B61, iar americanii si-au retras armele de pe teritoriul lor. Si Germania ar putea renunta la modelul actual de avioane din dotarea armatei, Tornado, pentru Eurofighter, care, de asemenea, nu poate transporta bombele.

 

COMENTARII

DISQUS: