Candidata sustinuta de RUSI a castigat alegerile din GAGAUZIA: „Doresc o relatia normala cu autoritatile de la Chisinau”

Candidata sustinuta de RUSI a castigat alegerile din GAGAUZIA: „Doresc o relatia normala cu autoritatile de la Chisinau”

Comisia Electorala Centrala din Gagauzia a confirmat victoria din primul tur a Irinei Vlah in cadrul alegerilor din regiune, acumuland un numar de 32.543 voturi, ceea ce ar insemna 51,01 % din numarul total de alegatori.

Un roman a murit electrocutat in Sicilia in timp ce fura cabluri de cupru
Nu ai sa crezi ce le cere Putin rusilor

Potrivit deschide.md, care citeaza gagauzinfo.md, pe locul doi se afla Nicolai Dudoglo cu 19,05 % din numarul total de voturi, iar pe locul trei este Valeriu Ianioglo, care a acumulat 7,95% din voturi.

Fostul bascan al autonomiei, Dmitrii Croitoru, a acumulat 3956 de voturi, ceea ce inseamna 6,20 %.

Pentru Oleg Garizana au votat 3257 de alegatori, insumand 5,11%, iar Ruslan Garbali a acumulat 4, 98 %, pentru el au votat 3157 alegatori. Alexandru Stoianoglo a strans 3172 de voturi, acumuland 4, 97 %.

Ceilalti participanti in cursa electorala au acumulat fiecare sub 1 % din voturi. Astfel Leonid Dobrov – 0,40 %, Serghei Cernev – 0,19 %, iar Ilia Anastasov – 0,13 %.

Irina Vlah a fost „candidat independent” sustinut de PSRM. Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale de la Comrat, la scrutin au participat peste 52% din populatia autonomiei.

Retorica pro-rusa

Noul guvernator al autonomiei gagauze (Unitatea Teritorial Autonoma „Gagauz-Yeri”), Irina Vlah, a castigat alegerile dupa o campanie electorala marcata de o retorica prorusa, Ea a declarat, intr-un interviu pentru Deutsche Welle ca, in noua sa calitate, isi doreste o relatie normala cu autoritatile centrale de la Chisinau, scrie Agerpres.

„Ne dorim o relatie normala cu Chisinaul. Vrem ca demnitarii de la Chisinau sa ne viziteze mai des, sa vada care sunt problemele regiunii. Gagauzii vor dialog. Poate 2% din populatia regiunii are viziuni mai radicale, dar majoritatea isi doreste relatii bune cu Chisinaul'', a afirmat Irina Vlah.

Noul bascan al Gagauziei a adaugat ca, desi a fost sustinuta in alegeri de Partidul Socialistilor, nu face parte din acest proiect politic si, in general, din niciun proiect politic.

„Ma intereseaza in primul rand dezvoltarea economica a regiunii. Sunt gata sa-i propun Chisinaului stabilitate in sudul tarii, in schimbul deschiderii fata de Autonomia Gagauza. Vrem sa se tina cont de noi la elaborarea bugetului tarii, la implementarea anumitor proiecte de dezvoltare, la elaborarea Fondului de Dezvoltare Regionala. Vrem sa fim pusi pe picior de egalitate cu alte raioane ale tarii”, a precizat Irina Vlah.

Intrebata daca va insista asupra federalizarii Republicii Moldova, asa cum a anuntat in campania electorala, noul guvernator al autonomiei gagauze a afirmat ca, deocamdata, nu exista conditii pentru punerea in aplicare a unei astfel de initiative.

„Nu are rost sa punem acum in discutie aceasta chestiune, deoarece nu exista conditii pentru implementarea unei astfel de initiative. Actuala majoritate din parlamentul de la Chisinau nu accepta o astfel de initiativa'', a declarat Irina Vlah.

COMENTARII

DISQUS: