Bancile centrale actioneaza pentru contracararea crizei

Bancile centrale actioneaza pentru contracararea crizei

Bancile centrale din principalele economii mondiale au anuntat un program de actiune coordonata pentru a atenua presiunile asupra sistemul financiar global.

David Cameron: Marea Britanie nu trebuie sa ramana „cu orice pret” in Uniunea Europeana
Viitoarea Constitutie siriana se va baza pe pluralism

BCE, Fed (Rezerva Federala americana), Banca Angliei, si bancile centrale din Japonia, Canada si Elvetia se vor mobiliza, incepand cu 5 decembrie, pentru a usura accesul la finantare al persoanelor fizice si juridice, noteaza Agerpres.

Prin masurile adoptate, bancile comerciale vor putea achizitiona mai ieftin dolari si vor avea asigura accesul mai rapid la fonduri, cand va fi necesar. Este o masura ce va permite institutiilor financiare din Europa sa rasufle usurate cel putin pana la sfarsitul anului si sa acorde in continuare imprumuturi persoanelor fizice si juridice. Bursele au reactionat imediat dupa anuntarea stirii, indicele DAX al bursei din Germania a urcat miercuri cu 4%, indicele CAC 40 al bursei din Franta si cel al bursei londoneze inregistrau cresteri de aproximativ 3%. 'Acesta arata ca bancile centrale continua sa coopereze iar BCE si partenerii sai sunt foarte constienti ca bancile europene se confrunta cu probleme in acest moment. Aceasta scadere a costului finantarii in dolari sau alte valute este mica dar va majora profitabilitatea bancilor si le va ajuta sa-si majoreze capitalul', a declarat Christian Schulz de la Berenberg Bank. La summitul din luna octombrie, liderii Uniunii Europene au cazut de acord sa ceara bancilor sa-si intareasca fondurile proprii (asa-numitul 'core Tier 1'), la un nivel de 9% pana la sfarsitul lunii iunie 2012. Conform ultimelor estimari ale EBA, publicate la finele lunii octombrie, bancile europene ar avea nevoie de 106 miliarde de euro pentru recapitalizare. La randul sau Fondul Monetar International a estimat ca necesitatile de capital ale bancilor europene se ridica la aproximativ 200 miliarde de euro.

COMENTARII

DISQUS: