Beijingul respinge votul celor 800.000 de votanti din Hong-Kong care cer reforme democratice

Beijingul respinge votul celor 800.000 de votanti din Hong-Kong care cer reforme democratice

Organizatorii unei campanii sociale desfasurate in Hong Kong fac presiuni asupra puterii centrale din Beijing cerand recunoasterea rezultatelor unui referendum neoficial, care a adunat 800.000 de voturi in favoarea unor reforme democratice in regiunea semiautonoma chineza.

Republica Moldova: Filat, Lupu si Ghimpu au primele negocieri in format trilateral
Pagube de pana la 3 miliarde de dolari in urma tornadei din Missouri

Desi Beijingul a respins demersul democratic, avocatii din Hong Kong au protestat marsaluind prin oras, imbracati in costume negre.

Votarea organizata de activisti pentru democratie s-a incheiat duminica, dupa zece zile deschise participarii oricarui chinez din Hong Kong, adunand mai mult de 780.000 de voturi. Rezidentii au votat reforme care vizeaza alegerea democratica a conducatorilor districtului semiautonoma, in prezent autoritatile din Hong Kong fiind desemnate de puterea centrala de la Beijing.

Aproximativ 88% dintre cei cre au participat la referendum cer autoritatilor locale sa se opuna oricaror reforme politice care nu intrunesc „standardele international”. Participantii la acest refrendum reprezinta aproape un sfert dintre alegatorii care si-au exprimat voturile la alegerile din 2012, orasul avand o populatie totala estimata la 7,2 milioane de oameni. Referendumul a fost organizat de gruparea Occupy Central, ai carei activisti au avertizat ca vor realiza un protest masiv in centrul financiar al orasului la sfarsitul acestui an, in cazul in are Beijingul nu prezinta reforme electorale acceptabile. Mass-media de stat chineze au catalogat campania drept „nepatriotica”, fiind incurajata de „paranoia politica”. Beijingul a promis anterior ca ii va lasa pe locuitorii Hong-Kong-ului sa-si aleaga urmatorul executiv in cadrul viitoarelor alegeri din 2017, insa a exclus posibilitatea ca electoratul sa hotarasca asupra alegerii candidatilor. Sute de avocati locali si straini au protestat pasnic prin participarea la un mars de-a lungul orasului, vineri, imbracati in costume negre, fiind considerat un nou act sfidator fata de autoritatea de la Beijing.

COMENTARII

DISQUS: