ATACURILE ARMATE DIN DANEMARCA. Atacatorul din Copenhaga a vrut sa imite atentatele de la Paris si „s-a inspirat” din ideologia unor organizatii jihadiste precum Statul Islamic

ATACURILE ARMATE DIN DANEMARCA. Atacatorul din Copenhaga a vrut sa imite atentatele de la Paris si „s-a inspirat” din ideologia unor organizatii jihadiste precum Statul Islamic

Doua atacuri armate au avut loc sambata si duminica dimineata in Copenhaga, ambele comise de aceeasi persoana. Primul atac a avut loc in exteriorul unei cladiri care gazduia o dezbatere despre Islam si despre libertatea de exprimare. La eveniment era prezent si ambasadorul francez in Danemarca, precum si artistul suedez Lars Vilks, autor al unor caricaturi ale profetului Mahomed.

RUSIA ATACA: SCUTUL ANTIRACHETA ar putea destabiliza Europa
Centrul Wiesenthal: Peres sa condamne Romania, „o uriasa tabara de ucidere a evreilor”

Al doilea atac armat a avut loc la cateva ore, in apropierea unei sinagogi. Autorul ambelor atacuri a fost ucis ulterior de politisti. Se pare ca acesta a vrut sa imite atacurile de la Paris, din luna ianuarie.

UPDATE ora 16.30:  Barbatul ucis, azi, de politia daneza, dupa ce a comis doua atacuri sangeroase la Copenhaga, este suspectat ca a vrut sa imite atentatele de la Paris din luna ianuarie, au indicat anchetatorii, citati de presa locala.

Politia a refuzat sa ofere informatii despre identitatea barbatului, afirmand doar ca primele elemente, printre care si cele deja cunoscute despre atacator inainte de comiterea acestor atacuri soldate cu doi morti si cinci raniti, ar indica faptul ca el „s-a inspirat” din ideologia unor organizatii jihadiste precum Statul Islamic (SI).

„Este posibil sa se fi inspirat din propaganda militanta islamista difuzata de Statul Islamic si de alte organizatii teroriste", a declarat Jens Madsen, din partea serviciilor daneze de informatii (PET). El a precizat ca barbatul era cunoscut de serviciile secrete, insa „nu avem cunostinta ca ar fi fost in Siria sau Irak", a adaugat el.

UPDATE ora 13.45:  Premierul danez Helle Thorning-Schmidt a promis ca va apara democratia in Danemarca, in urma celor doua atacuri armate ce au avut loc la Copenhaga soldate cu doi morti si cinci raniti, potrivit DPA, citata de Agerpres.

„Vom apara democratia. Cand este atacata comunitatea evreiasca, intreaga Danemarca este atacata”, a precizat premierul.

„Nu cunoastem motivul atacurilor, dar stim ca sunt forte care doresc sa raneasca Danemarca, sa zdrobeasca libertatea de expresie, credinta noastra in libertate. Nu ne confruntam cu o lupta intre Islam si Vest, nu este o lupta intre musulmani si cei care nu sunt musulmani”, a adaugat ea.

UPDATE. Barbatul ucis de fortele de ordine, duminica dimineata, in apropierea unei gari din Copenhaga ar putea fi autorul celor doua atacuri din capitala daneza, a anuntat politia locala.

UPDATE. Barbatul care a deschis focul asupra fortelor de ordine in apropierea garii a fost ucis.

UPDATE. Un barbat, despre care s-a aflat ulterior ca era evreu, a fost ranit de gloante si a murit ulterior, iar doi politisti au fost raniti la mana si, respectiv, la picior, in apropiere de sinagoga din Copenhaga, in cursul noptii de sambata spre duminica. Cateva ore mai tarziu, politia daneza a deschis focul in apropierea unei gari din capitala tarii.

Potrivit The Telegraph, un jurnalist norvegian sustine ca televiziunea nationala daneza a anuntat ca un civil de aproximativ 30 de ani a fost ucis in atacul armat din timpul dezbaterii.

In acest moment nu se stie cine a organizat acest atac. Conform unor informatii, doi atacatori incearca sa scape de autoritati si se afla intr-un Volkswagen Polo.

Dezbaterea a fost organizata de catre artisul suedez Lars Vilks, care a fost de mai multe ori amenintat din cauza caricaturilor sale cu Profetul Mohamed in 2007.

Ce spune ambasadorul Frantei

"S-a tras asupra noastra din exterior. Au avut aceeasi intentie ca in cazul Charlie Hebdo, doar ca nu au reusit sa intre", a declarat, pentru AFP, ambasadorul francez Francois Zimeray.

”Intuitiv as spune ca s-au tras cel putin 50 de focuri de arma, iar politistii de aici ne spun de 200. Gloantele au trecut prin usi si toata lumea s-a aruncat la pamant", a mai povestit ambasadorul.

"Am reusit sa scapam din incapere si am ramas in interiorul cladirii pentru ca situatia este in continuare critica. Atacatorii nu au fost prinsi, pot foarte bine sa fie in continuare in cartier", a mai declarat Zimeray la putin timp dupa ora 16:00 GMT (18:00 ora Romaniei).

COMENTARII

DISQUS: