Armistitiu FRAGIL in UCRAINA. Hollande, Merkel si Porosenko, „ingrijorati de continuarea luptelor la Debaltevo”

Armistitiu FRAGIL in UCRAINA. Hollande, Merkel si Porosenko, „ingrijorati de continuarea luptelor la Debaltevo”

Armata ucraineana si separatistii prorusi se acuza reciproc de incalcarea acordului de pace care a intrat in vigoare duminica, la miezul noptii. Cinci soldati ucraineni au fost ucisi si 25 raniti in urma atacurilor separatistilor, duminica.

O retea de traficanti de carne vie din Romania a fost anihilata in Belgia
Ucraina acuza Rusia de agresiune la adresa trupelor ucrainene aflate in apropierea granitei

Rebelii au continuat si asaltul asupra localitatii Debaltevo, a declarat luni o sursa militara ucraineana. De asemenea, armata ucraineana sustine ca nu poate retrage armamentul greu de pe linia frontului, din pricina atacurilor rebelilor.

UPDATE ora 21.00: Presedintele francez François Hollande, cancelarul german Angela Merkel si presedintele ucrainean Petro Porosenko si-au exprimat  „ingrijorarea pentru continuarea luptelor la Debaltevo”, oras strategic in estul Ucrainei, a anuntat presedintia franceza.

Cei trei lideri, care au avut o convorbire telefonica in aceasta seara, „si-au exprimat dorinta ca observatorii OSCE sa aiba acces liber pentru a-si continua activitatea pe teren intr-un mod obiectiv si pentru a contribui la aplicarea acordului de incetare a focului”, in vigoare din noaptea de sambata spre duminica.

UPDATE ora 16.30: Rusia spera ca acordul de la Minsk privind criza ucraineana va fi respectat, iar sanctiunile decise de Uniunea Europeana sunt ilegale si obstructioneaza rezolvarea problemelor din Ucraina, a declarat luni Iuri Usakov, consilier in cadrul Kremlinului, transmite Reuters, citat de Agerpres.

''Atitudinea noastra ramane aceeasi – sanctiunile sunt ilegale. Ele impiedica solutionarea problemelor, ma refer la problemele Ucrainei, si afecteaza dezvoltarea relatiilor dintre Uniunea Europeana si Rusia'', a spus Usakov, care a adaugat ca situatia din estul Ucrainei evolueaza mai bine decat inaintea acordurilor incheiate joi la Minsk.

UPDATE ora 16.00:  Uniunea Europeana le-a cerut, azi, partilor aflate in conflict sa depuna armele si sa aplice „pe deplin” acordul de incetare a focului in estul Ucrainei, relateaza AFP, citata de Agerpres.

„Se pare ca incetarea focului este in general respectata, in pofida unui numar de incidente”, a declarat Maja Kocijancic, purtatoarea de cuvant a serviciului diplomatic al UE.

„Este necesar ca (acordul de) incetare a focului sa fie pus in aplicare pe deplin”, a adaugat ea, subliniind ca „o incetare a focului este o incetare a focului, ceea ce inseamna ca tirurile trebuie sa inceteze”.

Armata ucraineana si rebelii separatisti s-au acuzat reciproc, azi, de incalcarea acordului foarte fragil de incetare a focului, care a intrat in vigoare la sfarsitul saptamanii trecute, avertizand ca in aceste conditii nu este posibila retragerea armelor grele de pe linia frontului.

UPDATE ora 15.20:  Cinci militari au fost ucisi si 25 raniti, in luptele cu separatistii, a anuntat purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii, Andri Lisenko, potrivit CNN.

El a spus ca cel putin 129 de incalcari ale focului au fost deja inregistrate, de la schimburi de focuri cu arme mici pana la atacuri de mortiere. Dar si separatistii dau vina pe Ucraina pentru astfel de incalcari ale acordului. „Subliniem ca armata noastra va trage doar ca raspuns”, le-a spus Lisenko jurnalistilor, azi.

Armistitiul intentioneaza sa puna capat celor 10 luni de conflict in estul Ucrainei. Dar la doar 90 de minute dupa ce a inceput (in noaptea de sambata spre duminica), oficialii ucraineni au anuntat tiruri de moertiere langa un post de control in Zolote, in regiunea Lugansk.

Potrivit acordului de la Minsk la care s-a ajuns saptamana trecuta, scrie BBC News, incetarea focului este doar primul pas. Acesta ar trebui urmat, a doua zi, de retragerea armamentului greu, operatiune care sa dureze doua saptamani, pentru a crea o zona demilitarizata cu o latime de 50-140 de km.

Acuzatii reciproce

„Gruparile armate ilegale nu respecta armistitiul", afirma Anatoli Stelmah, purtator de cuvant al armatei ucrainene, potrivit Agerpres. Frecventa atacurilor in zona Debaltevo a sporit in comparatie cu zilele precedente, a mai spus Stelmah. El a adaugat ca separatistii „folosesc toate tipurile de arme', inclusiv tancuri si lansatoare multiple de rachete Grad.

De cealalta parte, speratistii acuza Kievul ca nu respecta acordul de incetare a focului. Potrivit lui Eduard Basurin, numarul doi in comandamentul militar al autoproclamatei republici populare Donetk, fortele ucrainene si-au reluat bombardamentele asupra mai multor localitati, vorbind despre 27 de incalcari ale incetarii focului.

Tot Basurin a declarat ieri ca rebelii prorusi au dreptul sa deschida focul in zona Debaltevo, acela fiind teritoriul separatistilor.

Armata nu poate retrage armamentul

Armata ucraineana nu va putea incepe luni retragerea armamentului greu de pe linia frontului, din pricina atacurilor rebelilor.

"Nu poate fi luata in considerare, pentru moment, problema retragerii armelor grele. Cum pot fi retrase armele, cand rebelii incearca sa ne atace cu tancurile si cand trag asupra noastra in permanenta?", a declarat Valentin Selezniov, purtator de cuvant militar.

COMENTARII

DISQUS: