Amnesty International: TORTURA, o practica obisnuita in Ucraina. Practici „socante”, aplicate de ambele parti, vizand inclusiv CIVILII

Amnesty International: TORTURA, o practica obisnuita in Ucraina. Practici „socante”, aplicate de ambele parti, vizand inclusiv CIVILII

Armata ucraineana si separatistii prorusi comit cu regularitate acte de tortura si alte abuzuri atat impotriva prizonierilor, cat si impotriva civililor, potrivit unui raport publicat vineri de organizatia pentru drepturile omului Amnesty International.

Masuri „extreme” in Coreea de Nord: Liber la pizza, telefoane mobile si pantofi cu toc
Trei morti si zeci de disparuti dupa doua cutremure de 5,4 si 5,6 produse in Afganistan

Fosti prizonieri afirma ca "au fost batuti pana le-au fost rupte oasele, au fost torturati cu socuri electrice, loviti, injunghiati, agatati de tavan sau privati de somn", detaliaza raportul, care citeaza, de asemenea, "inscenari de executii", relateaza Agerpres, citand AFP.

In documentarea sa, Amnesty spune ca a intervievat 33 de fosti prizonieri, dintre care 17 au fost detinuti de separatisti si alti 16 de fortele ucrainene, inclusiv de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU).

Dintre cei 33 de prizonieri, toti detinuti intre iulie 2014 si aprilie 2015, "32 descriu batai crunte si alte abuzuri serioase", precizeaza raportul.

Amnesty subliniaza ca a coroborat aceste marturii cu dovezi suplimentare precum "radiografii de oase rupte, dosare medicale, fotografii cu leziuni si alte rani, cicatrici si dinti rupti".

Potrivit Amnesty, aceste practici "socante" sunt aplicate de ambele parti si vizeaza inclusiv civilii.

Unii au indicat ca au fost detinuti si batuti doar pentru ca au avut fotografii cu miscarea de contestare proeuropeana EuroMaidan pe telefoanele lor mobile sau, dimpotriva, numere de telefon ale unor rebeli din estul separatist.

Amnesty a raportat, de asemenea, cel putin opt cazuri de "executii sumare" cu prizonieri ucraineni capturati de rebeli prorusi. Raportul "se bazeaza pe marturii, dosare medicale, probe publicate pe retelele sociale si articole din media".

In aprilie, Amnesty denuntase uciderea a patru soldati ucraineni in captivitate. Patru noi crime noi au fost descoperite de atunci, a declarat pentru AFP Krasimir Yankov, cercetator Amnesty la Kiev.

Fortele ucrainene se opun rebelilor separatisti prorusi in estul Ucrainei, inarmati si sustinuti de Rusia, potrivit Kievului si Occidentului. Moscova neaga categoric orice implicare militara in acest conflict, soldat deja cu peste 6.200 de morti din aprilie 2014 si pana in prezent.

COMENTARII

DISQUS: