Amnesty International: „Autoritatile romane isi tradeaza cetatenii si isi incalca promisiunile”

Amnesty International: „Autoritatile romane isi tradeaza cetatenii si isi incalca promisiunile”

Potrivit Amnesty International, autoritatile romane tradeaza mii de cetateni in urma nerespectarii promisiunilor. Mai mult, oficialitatile ignora cu desavarsire dreptul persoanelor de etnie rroma de a beneficia de conditii decente de trai, se arata intr-un raport publicat recent.

Tony Blair: Silvio Berlusconi este un prieten bun al Marii Britanii
Un Van Gogh de 50 milioane de dolari a fost furat pentru a doua oara din acelasi muzeu

Raportul urmareste povestea a cinci romani de etnie rroma, fortati sa-si paraseasca locuintele, dupa ce au fost evacuati fortat din case, acestia opunandu-se relocarii fortate. Studiul prezinta modul in care viata acestor oameni este afectata de pierderea caselor. Potrivit celor care au realizat raportul, persoanele evacuate sunt eliminate din cercul social din care fac parte, sunt stigmatizate si intampina mari dificultati in ceea ce priveste accesul la educatie si servicii medicale.

"Ceea ce vedem in Romania secolului XXI este expulzarea deliberata din societate a oamenilor vulnerabili, care traiesc la limita saraciei. Legislatia actuala din Romania in ceea ce priveste conditiile de trai se afla la limita standardelor internationale. In mod particular, legile se dovedesc a fi inutile atunci cand vine vorba de a asigura locuinte decente cetatenilor si de a interzice evacuarile fortate", spune Barbora Cernusakova, expert in cadrul Amnesty International in probleme ce tin de Romania.

"Legile permit autoritatilor locale sa mute comunitati intregi de rromi in locatii inadecvate, departe de comunitate, pentru a nu fi vazute de restul populatiei, sub pretextul regenerarii oraselor si dezvoltarii acestora. Aceste relocari au ca rezultat o crestere a gradului in care aceste persoane sunt marginalizate, cresc nivelul de saracie. Aceste practici contrazic politicile Guvernului de a combate excluziunea sociala a persoanelor de etnie rroma si a altor grupuri vulnerabile".

Mai mult, cei care au realizat raportul mentioneaza o decizie a autoritatilor din Piatra Neamt, care au anuntat in octombrie 2001 ca vor crea un cartier pentru persoanele de etnie rroma, pe locul unde a functionat o ferma de gaini. "Acum, 12 ani mai tarziu, autoritatile locale au reusit sa impinga toti rromii saraci in afara orasului Piatra Neamt, la periferie", se mai arata in raportul Amnesty International

COMENTARII

DISQUS: 0