Amnesty cere Romaniei o noua ancheta privind inchisorile CIA de pe teritoriul sau

Amnesty cere Romaniei o noua ancheta privind inchisorile CIA de pe teritoriul sau

Amnesty International cere Romaniei sa deschida o noua ancheta privind inchisorile secrete ale CIA de pe teritoriul sau, coordonata de procurorul general, subliniind ca investigatia comisiei parlamentare conduse de Norica Nicolai "nu a fost eficienta, independenta si impartiala".

SOC in Columbia: Gherilele au executat o intreaga echipa de fotbal. A fost crutata o singura persoana, ca sa povesteasca
Principalul SUSPECT in cazul ATENTATULUI din New York a fost PRINS! Autoritatile au folosit FOCURI de ARMA pentru a-l IMOBILIZA

Romania trebuie sa redeschida ancheta privind inchisorile secrete ale CIA. O spune intr-un interviu la RFI Julia Hall, experta la Amnesty International pe contra-terorism si drepturile omului in Europa. Ea cere ca investigatia sa fie coordonata de procurorul general al Romaniei. In Italia, de exemplu, o ancheta similara e condusa de un procuror, potrivit Juliei Hall. Ea mai afirma ca ancheta comisiei parlamentare conduse de Norica Nicolai "nu a fost eficienta, independenta si impartiala". "Pozitia Amnesty este ca ancheta parlamentara din Romania nu a fost una eficienta, independenta si impartiala. A avut loc in cea mai mare parte in secret, dupa metodologii care nu au fost aduse la cunostinta publicului. Toate anexele au fost clasificate. Trebuie sa existe un anumit grad de transparenta. Deci noi credem ca ancheta Parlamentului roman nu a indeplinit cerintele", a declarat intr-un interviu pentru RFI Julie Hall, expert in contra-terorism si drepturile omului in Europa la Amnesty International. Hall a precizat ca de la raportul anterior, au aparut informatii noi privind inchisorile din Europa. In aceste conditii, ea a cerut lansarea unei noi anchete in acest dosar, ideal "la nivel public". "Daca exista ingrijorari privind siguranta nationala, exista anumite metode prin care pot fi puse la adapost anumite informatii ce pot fi in mod real clasificate. Deci daca cineva spune 'oh, nu puteti face ancheta, pentru ca informatiile sunt foarte sensibile!', noi stim din alte tari ca exista metode pentru a apara securitatea nationala si pentru a asigura totusi si o transparenta majora. Deci noi cerem o noua ancheta", a subliniat ea. "Pe langa asta, s-ar impune o investigatie separata din partea procurorului general, care se poate axa pe anumite persoane care ar fi fost responsabile cu aplicarea politicilor guvernamentale sau care au violat legislatia nationala si internationala. Deci trebuie anchetata problema complicitatii statului, dar si responsabilitatile individuale", a adaugat Hall. Reprezentantul Amnesty a afirmat ca scopul anchetei ar trebui sa fie identificarea unor eventuale dovezi solide impotriva Romaniei. "Nici Amnesty International si nici alta organizatie nu a spus ca exista o dovada clara, ca avem noi dovada, pistolul care inca fumega. Nu, este responsabilitatea Guvernului sa investigheze acest lucru. Tot ce spun eu este ca informatiile au iesit la lumina din 2002 pana anul trecut, cand un studiu ONU privind inchisorile secrete a scos la iveala o sectiune intreaga despre Romania, cu informatii noi. Exista cu siguranta destule informatii pe care Guvernul trebuie sa le investigheze. Este un lucru indiscutabil", a explicat ea.

"Raportul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, raportul lui Dick Marty din 2007 arata foarte clar ca unii oficiali romani stiau ce se intampla la acea vreme", a insistat Hall. "Ideea e ca nu trebuie redeschisa ancheta doar pentru ca o cere Amnesty International sau pentru ca am avea noi vreo dovada, ci pentru ca o serie de factori de la nivelul ONU, Parlamentului European si Consiliului Europei sunt absolut convinsi ca se impune o investigatie riguroasa si eficienta. Inca nu am vazut o asemenea ancheta in Romania. Daca o ancheta de acest gen ar exonera statul roman de orice vina, atunci foarte bine, dar pana atunci, semnele de intrebare raman si este responsabilitatea Guvernului sa demonstreze ca acuzatiile sunt neintemeiate", a incheiat reprezentantul Amnesty.

COMENTARII

DISQUS: 0